ARHIVA VESTI
     
 
U Novom Sadu je 15.jula 2013.g. u organizaciji Ministarstva rada, zapošljavanja i socijalne politike održana javna rasprava o Nacrtu Zakona o štrajku. Nacrt Zakona prisutnima je prezentovala Radna grupa, sastavljena od predstavnika Ministarstva, reprezentativnih sindikata i poslodavaca, koji su i učestvovali u izradi Nacrta Zakona. Predstavnici Ujedinjenih sindikata srbije (USS) i Industrijskog sindikata Srbije (ISS) ukazali da se pojedinim predloženim rešenjima krše ustavna prava.

U NOVOM SADU ODRŽANA JAVNA RASPRAVA O NACRTU ZAKONA O ŠTRAJKU




U Novom Sadu je 15.jula 2013.g. u organizaciji Ministarstva rada, zapošljavanja i socijalne politike održana javna rasprava o Nacrtu Zakona o štrajku. Nacrt Zakona prisutnima je prezentovala Radna grupa, sastavljena od predstavnika Ministarstva, reprezentativnih sindikata i poslodavaca, koji su i učestvovali u izradi Nacrta Zakona.
U raspravi koja je usledila posle prezentacije Nacrta Zakona, učešće su uzeli i predstavnici Ujedinjenih sindikata Srbije (USS) Žarko Radić i Milioš Kovač i Industrijskog sindikata Srbije (ISS) Negoslav Jovanović i Dragan Grozdanović. Zajednički stav izneo je Negoslav Jovanović, potpredsednik Industrijskog sindikata Srbije, ističući da se pokazalo tačnim da Radna verzija Zakona o štrajku iz aprila 2011.g. , kao što smo i tada isticali ne može da rezultira kvalitetnim Nacrtom.
Predstavniic USS i ISS su istakli da pored napora Radne grupe, Nacrt Zakona ne uvažava Ustavom garantovano pravo zaposlenih na štrajk. Iako u prvom delu Nacrta Zakona relativno korektno definiše pravo zaposlenih na štrajk, u drugom delu to pravo im otežava, a u nekim delovima i onemogućava ili pokušava da zaplaši zaposlene kako ne bi stupili u štrajk. Posebna priča je uvođenje Agencije za mirno rešavanje radnih sporova kod određivanja minimuma procesa rada i obaveza koje ima štrajkački odbor prema Agenciji. Takođe smo istakli neprihvatljivo ponašanje Unije poslodavaca Srbije i njihovi nekorektni, pa čak i bezobrazni stavovi oko Zakona o štrajku. Ukazali smo da je pravo na štrajk, pravo zaposlenih na štrajk, a ne pravo poslodavca i da su njihova prava regulisana nekim drugim zakonima (Zakon o privrednim društvima) na koje zaposleni i sindikati nisu imali uticaja.
Predstavnici USS i ISS istakli su da ne mogu da se saglase sa određenim rešenjima iz Nacrta i da će nastaviti da se bore za njegovo poboljšanje i otklanjanje negativnih rešenja svim raspoloživim sindikalnim sredstvima.

 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"