Završena IV Sindikalna škola za mlade Industrijskog sindikata Srbije (ISS) i Ujedinjenih sindikata Srbije. Fridrih Ebert fondacija pokrovitelj Sindikalne škole i mladih sindikalaca.

ZAVRŠENA IV SINDIKALNA ŠKOLA ZA MLADE ISS

Beograd, Šuplja stena, 15.07.2013.

Trodnevna IV Sindikalna škola za mlade Industrijskog sindikata Srbije, uz dogovor da se prisutni mladi sindikalci ponovo vide na V Sindikalnoj školi za mlade ISS koja će se održati u toku oktobra meseca.

U predivnom ambijentu odmarališta Šuplja stena na Avali, mladi su sticali znanja predviđena programom škole, koja će im omogućiti da bolje razumeju okruženje i svoj sindikat a naučili su i da se bolje organizuju.

Pored predavača iz Beogradske otvorene škole, Vesne Đukič i Vladimira Pavićevića, koji su mladima govorili o Timskom radu i Evropskim integracijama, mladi su imali prilike da se upoznaju sa srpskim radnim zakonodavstvom i aktima Industrijskog sindikata Srbije a o ovoj temi im je govorio potpredsednik Industrijskog sindikata Srbije, Negoslav Jovanović.

O Strateškom organizovanju u sindikatu i organizovanosti izlaganje je imao Nebojša Savić, sekretar ISS a on je mlade upoznao i sa osnovama na kojima počiva Industrijski sindikat Srbije.

Trećeg dana Sindikalne škole sa mladima se družio i razgovarao predsednik ISS, Dragan Matić, koji je mladima predstavio dostignuća ISS kada je u pitanju Industrijska politika i Reindustrijalizacija u Srbiji.

Mladi su takođe pokazali interesovanje i za stanje Socijalnog dijaloga u Srbiji a predsednik Matić nije imao mnogo hvale za tu tako važnu a zapuštenu oblast.

Po prvi put, gost i predavač Sindikalne škole za mlade bio je i narodni poslanik Socijaldemokratske partije Srbije (SDPS) dr Vladimir Marinković, koji je govorio o vrednostima Socijaldemokratije, dostignućima SDPS kada su u pitanju radnička prava i saradnji sa srpskim sindikatima.

Mladi su dobili i ekskluzivnu informaciju da će ISS i SDPS u narednom periodu razvijati saradnju i zvanično potpisati dokument koji postojeću buduću saradnju i zajednički rad reguliše.