ARHIVA VESTI
     
 
Održan Okrugli sto na temu Nezaposlenosti u organizaciji Privredne komore Beograda i Udruženja poslodavaca Srbije „Poslodavac“. Mladi kao koleteralna šteta promena u srpskom društvu.

ALARMANTNA NEZAPOSLENOST MLADIH LJUDI




Beograd, 11.07.2013.g.

     Akutni problem srspkog društva – nezaposlenost, posebno nezaposlenost mladih ljudi aktualizovana je od strane Privredne komore Beograd i Udruženja poslodavaca „Poslodavac“ koji su kroz formu okruglog stola pored analize nezaposlenosti u Srbiji pokušali da predlože moguće modalitete smanjenja nezaposlenosti, posebno kod mladih radno sposobnih stanovnika Srbije.



     Kvalitetu i sadržaju Okruglog stola doprineli su Zoran Martinović, državni sekretar u Ministarstvu rada, zapošljavanja i socijalne politike, profesor dr Radivoje Mitrović, državni sekretar u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja; dr Aleksandra Tomić, predsendik Odbora za privredu Narodne Skupštine; Konstantinos Kyranakis, predsednik Omladine Evropske Narodne partije i Dragana Konakov, direktor Nacionalne službe za zapošljavanje – Filijala za grad Beograd. Sedamsto osam hiljada nezapsolenih u Srbiji, preko 50% nezaposlenih mladih u starosnoj dobi od 15 do 24 godine i dvesta deset hiljada nezaposlenih u dobi od 15 do 30 godina ukazuju da sem deklerativnog zalaganja sadašnja vlada Republike Srbije nije našla model da se problem nezaposlenosti zaustavi a kamoli reši. Licemerstvo vlade se najbolje vidi u stavci rebalansa budžeta gde je Nacionalna služba za zapošljavanje dobila 1,2 milijarde dinara a trebalo je 3,6 milijardi. Problem neusklađenosti znanja, struka i zanimanja sa potrebama privrede je sveprisutniji a dosadašnje mere i ogromne sume novca potrošene za tu namenu nisu popravile stanje nezaposlenosti.


  


     Na Okruglom stolu se raspravljajlo i o temi „Praksom lakše do posla“ a učesnici panela su bili: Profesor dr Milenko Dželetović, koordinator Ekonomskog saveta Srpske napredne stranke; Bajram Omeragić, posebni savetnik ministar bez portfelja; Jasmina Đokić advokat i Aleksandar Milošević, sekretar za privredu Grada Beograda. Praksa uveliko olakšava zasnivanje stalnog radnog odnosa i mladi bez obzira na nivo obrazovanja kroz praksu stiču kompetencije i iskustvo koje se na konkursima uvažava i omogućava dobijanje posla.

     Zainteresovanost za ovu temu pored učesnika okruglog stola pokazali su i Industrijski sindikat Srbije i ASNS čiji su predstavnici učestvovali na panel diskusiji.

 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"