ARHIVA VESTI
     
 
Vranje kao Teksas kada su u pitanju prava zaposlenih i sindikati. Ministar Dinkić daje državne pare poslodavcima koji ne poštuju Ustav i zakone Srbije.

SANCH JE IZ TEKSASA




Beograd, 08.07.2013.g.
Da je situacija u Vranju po pitanju radničkih i sindikalnih sloboda i prava dostigla svoj vrhunac potvrđuju i otkazi Ugovora o radu koje su dobili članovi Odbora Industrijskog sindikata Srbije u vranjanskom preduzeću Sanch. Ovakvo ponašanje direktora Srđana Dejkovića identično je događajima u Teksasu koji je u vreme divljeg američkog zapada predstavljao etalon nepravde i bezakonja. Ova reakcija je usledila nakon formiranja sindikata a izmišljenu priču povrede radnih obaveza složili su lokalni šefići.
U svih pet slučajeva svedoci „navodne povrede radne obaveze“ su ista lica, koja daju identične izjave, iako znaju da se povrede radne obaveze nisu dogodile.
Pravni zastupnik Industrijskog sindikata Srbije iz Vranja podneo je tužbe sudu u Vranju protiv Rešenja o otkazu Ugovora o radu i podneo Zahtev Odseku Inspekcije rada za Pčinjski okrug za svih pet članova Odbora koji su dobili otkaz. Postupajući po zahtevu inspektor rada je izvršio inspekcijski nadzor i doneo Rešenja kojima je odložio izvršenje Rešenja o prestanku radnog odnosa za pet navedenih radnika Sanch doo do donošenja pravosnažne odluke suda i naložio direktoru Sanch doo da ih vrati na posao. Naravno, direktor Sanch doo nije postupio po rešenju Inspektora rada iako je na to bio obavezan, već je na to uputio žalbu Ministru rada, zapošljavanja i socijalne politike.
Na naše veliko iznenađenje direktor Inspektorata za rad Dragoljub Peruača, svojim rešenjem poništava Rešenja Inspektora Odseka inspekcije rada za Pčinjski okrug, za svih pet navedenih radnika.
Industrijski sindikat Srbije je uputio dopis državnom sekretaru Ministarstva rada, zapošljavanja i socijalane politike Zoranu Martinoviću u kome stoji:
„Poštovani gospodine Martinoviću, svima pa i gospodinu Dragoljubu Peruači je jasno da su navedeni radnici dobili otkaz zato što su na čelu odbora Industrijskog sindikata Sanch doo. Nepostojeće povrede radne obaveze su samo paravan kako bi se onemogućilo delovanje sindikata u Sanch dooo i zato čudi postupak direktora Inspektorata za rad Ministarstva rada i socijalne politike, pogotovo što ovo nije prvi slučaj u Pčinjkom okrugu.
Na osnovu svega iznetog molimo Vas da preduzmete sve mere iz Vaše nadležnosti i preispitate rad direktora Inspektorata za rad, kako ne bi bili prinuđeni da koristimo sve zakonom dopuštene radnje, protiv direktora Inspektorata za rad. O svemu ovome obavestićemo kancelariju MOR-a u Budimpešti i sve međunarodne sindikalne organizacije čiji smo članovi.“
Očekuje se da će državni sekretar Martinović preduzeti radnje kako bi se omogućili poštovanje i sprovođenje zakona.

 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"