ARHIVA VESTI
     
 
U Zagrebu održan seminar na temu „Dostojanstven rad za radnike u sektorima IndustriALL“ u okviru Projekta Razvijanje kapaciteta sindikata industrije u jugoistočnoj Evropi. Učestovali sindikati iz sedam zemalja JI Evrope. Industrijski sindikat Srbije i Samostalni sindikat Metalaca Srbije učesnici seminara iz Srbije.

RAZVOJ SINDIKATA INDUSTRIJE NA PUTU KA EU




Zagreb, 01-02.07.2013.

Seminar na temu „Dostojanstven rad za radnike u sektorima IndustriALL“ okupio u Zagrebu 12 inudustrijskih sindikata, članica IndustriALL iz jugoistočne Evrope, iz Bugarske, Crne Gore, Makedonije, Rumunije, BIH, Srbije i Hrvatske.

Seminar je održan u okviru projekta Razvijanje kapaciteta u jugoistočnoj Evropi, uz podršku IndustriALL, Međunarodnog trening centra Međunarodne organizacije rada (ITC ILO) u Torinu i Evropske komisije.



Moderatorka je bila Evelin Toth iz Međunarodnog trening centra Međunarodne organizacije (MOR) rada iz Torina a uvodne reči su imali Luc Triangle, generalni sekretar IndustriALL Evrope, Ovidlu Jurca, viši stručnjak MOR iz Torina, Vedran Dračičević, predsednik Sindikata metalaca Hrvatske (SMH). U uvodnoj temi Socijalni dijalog u Hrvatskoj govorili su Vedran Dragičević, Marko Krištof, pomoćnik ministra za rad Hrvatske i Vladimir Kovačević, predstavnik Udruženja poslodavaca Hrvatske.



Učesnici su u dvodnevnim sesijama razmatrali i dosadašnje postignute rezultate u razvoju kapaciteta sindikata industrije u Jugoistočnoj Evropi kroz višegodišnje tranzicione procese, međusobne razlike ali i sličnosti u položaju radnika.



Jedna od tema seminara je bila Strateško organizovanje u sindikatima a odličnu prezentaciju je imao Hannes Roosaar iz Estonije (Baltička akademija za organizovanje).

Stručnjaci Međunarodnog trening Centra MOR iz Torina su proteklih meseci organizovali Istraživanje na temu„ Organizovanje u IndustriALL regionu jugoistočne Evrope“ u okviru Projekta „Jačanje sektorskog socojalnog dijaloga u novim državama članicama i državama kandidatima EU u sektorima IndustriALL, a uz podršku Evropske komisije i IndustriALL –Evropa. Analizu rezultata istraživanja je za učesnike seminara pripremio Mario Švigir iz Istraživačkog centra.


  


Ocena naših domaćina iz Sindikata Metalaca Hrvatske je da svi zajedno moramo težiti ka boljem položaju zaposlenih u industruiji regiona JI Evrope i da samo međusobnom podrškom možemo izboriti bolje uslove rada i zarade.


  


Seminar je upriličen u vreme kada Hrvatska ulazi u Evropsku uniju pa je 1. Juli imao i svečarski karakter uz zajednički stav i domaćina, predstavnika AindustriALL i sindikata zemalja regiona da je pred Hrvatskom veliki posao u Evropskoj uniji. Zemlje kandidati za Evropsku uniju imaju pred sobom veliki put na kome će imati podršku kolega iz sindikata Hrvatske prateći njihovo veliko iskustvo.

 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"