ARHIVA VESTI
     
 
U Privrednoj komori Srbije ministar Dinkić predstavio paket ekonomskih mera Vlade Republike Srbije. Potpisan Memorandum o saradnji Privredne komore Srbije i Ministarstva finansija i privrede. Održana debata „Ubrzanje strukturnih reformi i poboljšanje poslovnog okruženja“.

UBRZANJE STRUKTURNIH REFORMI I POBOLJŠANJE POSLOVNOG OKRUŽENJA




Beograd, 21.06.2013.g.

     Održana Debata na temu „Ubrzanje strukturnih reformi i poboljšanje poslovnog okruženja“ kao i predstavljanje paketa ekonomskih mera Vlade Republike Srbije koje je prezentovao ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić okupila je značajan broj privrednika, bankara, predstavnika institucija a učesnici debate su bili predsednik i potpredsednik Industrijskog sindikata Srbije Dragan Matić i Negoslav Jovanović. Ovom prilikom ministar Mlađan Dinkić i predsednik Privredne komore Srbije Željko Sertić  potpisali su Memorandum o saradnji, koji sadrži želju da se zajedničkim snagama rešavaju nastali problemi, sprovode aktivnosti na poboljšanju društvene i poslovne klime a u cilju privlačenja stranih investitora i otvaranja  radnih mesta.



     Ministar Dinkić je u uvodnom izlaganju istakao da posle više nedelja usaglašavanja mera na nivou vlade došlo se do seta mera koje treba da omoguće oporavak srpske privrede. Cilj ovih mera jeste pokretanje privrede i privrednog rasta i one su preduslov najavljenih reformi. Za ove reforme, za razliku od prethodnih, postoji konsenzus u srpskom društvu a u njihovom sprovođenju učestvovaće sve strukture srpskog društva a oni koji to ne budu poštovali, bez izuzetka, biće sankcionisani. Uspšenost privrede i njen rast direktno su u sprezi sa rastom izvoza a on je posebno vidljiv u autoindustriji koja pored Fiata obuhvata i oko 150 komponentaša koji u ukupnom izvozu Srbije učestvuju sa preko 20%. Kada se govori o izvozu, posebna briga će se iskazati ka poljoprivredi i prehrambenoj industriji. Reforme podrazumevaju značajnjiju finansijsku i poresku disciplinu sa ciljem uvođenja privrednih subjekata u legalne sisteme što će proširiti poresku osnovu. Oni koji ne budu plaćali porez biće blokirani a to će se odnositi na sve državne ustanove, lokalne smaouprave, preduzeća ...


  


     Značajan deo izlaganja ministar Dinić je posvetio problemu restrukturiranja u kome se nalazi 179 preduzeća istakavši da 12 godina restrukturiranja nije opravdalo proklamovane ciljeve i da je taj proces za svako preduzeće trebalo da traje ne duže od godinu dana. Ministarstvo finansija i privrede je ova preduzeća kategorisala u četiri grupe:

-    Prva grupa obuhvata preduzeća koja praktično ne postoje i gde postoje samo fiktivna radna mesta i ona će u toku leta biti ugašena a za fiktivno zaposlene se planira socijalni program.

-    Druga grupa obuhvata 66 preudzeća čija se imovina prodavati po fleksibilnom metodu putem aukcije, gde učesnci aukcije započinju sa 100% iskazane vrednosti a ako nema zainteresovanih cena će padati na 50, pa na 30%. Od novih vlasnika očekuje se uposlenje radnika i rad preduzeća.

-    Treća kategorija obuhvata 16 preduzeća koja su poslednjih godina pokazala pozitivno poslovanje, RTB, Petrohemija, njima će se izvršiti otpust državnih potraživanja a sa drugim poveriocima će se napraviti reprogram vraćanja duga.

-    Četvrta grupa obuhvata preostale „gigante“ srpske industrije (14 oktobar, IMT, IMR, FAP, ...) kojima će se u toku ove i polovinom sledeće godine tražiti strateški partneri. U odabiru starteških partnera Vlada RS će se voditi iskustvom Zastava automobila tj Fiat-a. Neizvesno je da li će to u svakom pojedinačnom slučaju biti uspešno ali je ovo dobar zaokret i od strateškog partnera se traže tržišta, nove tehnologije i razvoj, zapošljavanje i visok procenat izvozno proizvodne orijentisanosti.


  


     Ministar Dinkić se takođe osvrnuo da je i postojeći Zakon o radu jedan od problema koji onemogućava sprovođenje zacrtanih reformi i da će njegove izmene uslediti do kraja 2013.g. Što se tiče prisutnih predstavnika ISS izlaganje Mlađana Dinkića po pitanju Zakona o radu nije bilo niti tačno niti ubedljivo.

     Ukazujući na pozitivna iskustva kojima bi se Srbija trebalo rukovoditi ministar Dinkić je naveo Poljsku i Slovačku koje beleže izuzetan rast bruto društvenog proizvoda koji je u najvećem delu bazira na sprovedenoj reindustrijalizaciju u Poljskoj i Slovačkoj.


  


     Učesnici debate imali su priliku da ministru i drugima postave pitanje a tu mogućnost je iskoristio i predsednik ISS Dragan Matić  sadržanu u postavljenom pitanju: Vaša najava čistilišta za značajan deo industrije Srbije nije pokriven u najavljenoj reindustrijalizaicji i novoj strategiji i industrijskoj politici. Da li će reindustrijalizacija biti nosilac strukturnih reformi i privrednog rasta? Ministar Dinkić je potvrdno odgovorio i najavio da u ministarstvu postoji Plan reindustrijalizacije i nove industrijske politike koji će uskoro biti završen i biće predmet razmatranja. Matić je takođe zamolio ministra da se u što skorijem vremenu organizuje skup na temu industrijske politike i reindustrijalizacije na kome bi učestvovali i predstavnici srpskih sindikata zaintereosavni za srpsku industriju.

 

 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"