ARHIVA VESTI
     
 
Sindikalni eksperti iz redova sindikata jugoistočne Evrope razmatrali krizu i perspektive Evropske unije. Herceg Novi domaćin a učesnici seminara iz Albanije, Slovenije, Hrvatske, Federacije, Republike Srpske, Crne Gore, Makedonije, Bugarske i iz Srbije (SSSS i Ujedinjeni sindikati Srbije). Socijaldemokratija=Socijalna pravda.

EVROPSKA UNIJA - KRIZA I PERSPEKTIVE




Beograd, 05.06.2013.g.

      U želji da se izvrši analiza posledica krize koja je zahvatila Evropu i zemlje Everopske unije Fondacija Friedrich Ebert u okviru Regionalnog projekta za radne odnose i socijalni dijalog u jugoistočnoj Evropi okupila je u Herceg Novom predstavnike  Albanije, Slovenije, Hrvatske, Federacije BIH, Republike Srpske, Crne Gore, Makedonije, Bugarske i iz Srbije (SSSS i Ujedinjeni sindikati Srbije, sa ciljem da se na osnovu analize krize stvore pesrpektive koje omogućavaju trajnu održivost socijalnog modela Evropske unije.



     Domaćin seminara je bio Roland Feicht direktor Regionalnog projekta za radne odnose i socijalni dijalog u jugoistočnoj Evropi FES-a,  koji je bio i moderator seminara. Kolega Feicht je ukazao da je jedan od glavnih izvršnih zadataka Evropske unije visok nivo socijalne pravde koja jača duh socijaldemokratije i ohrabruje da se građani Evrope ne samo izjašnjavaju kao evropljani već da i razmišljaju kao evropljani.

      Učesnicima se obratila i Jutta Steinruck, član Evropskog Parlamenta (sindikalka ispred socijaldemokratske partije, član odbora za zapošljavanje, zadužena za jugoistočnu Evropu za proces pridruživanja EU). Njeno izlaganje je rezultiralo prioritetnim pitanjima u cilju spasavanja socijalne Evrope i zalaganja socijaldemokratskih partija u Evrpskom parlamentu. Jedan od prioriteta Evropske unije mora biti pristojno radno zakonodavstvo, snažna i ekonomski održiva Evropska unija koja se razvija ne zadirući u postojeća prava radnika.

      Svoja iskustva na putu ka Evropskoj uniji i ono što su u toj Evropskoj uniji zatekli izneli  su Andrej Zorko generali sekretar ZSSS, član Evropskog Socijalo Ekonomskog saveta i Milan Utroša predsednik ZSSS koji je govorio o radu Evropske komisije i dokumentu „Pristupno partnerstvo“.



     SOCIJALDEMOKRATIJA=SOCIJALNA PRAVDA je parola koju je izrekao Josip Juratović član Nemačkog parlamenta „Bundestastag“ i bivši sindikalni poverenik IGM-a. Socijaldemokrate Evrope moraju biti nosioci svih aktivnosti koje za cilj imaju socijalnu pravdu i dosledno poštovanje odredbe Socijalne povelje EU.   

     Svoja opažanja iznela je i Ana Kojić predsednica Odbora za međunarodnu saradnju Ujedinjenih sindikata Srbije istakavši da  proces pridruživanja vodi u duboku promenu društvenih struktura, mentalno pokretanje i velike strukturne promene, što će predstavljati veliki izazov i ispit za sve sindikate u regionu, te da će spremnost sindikata da aktivno učestvuje u tom procesu opredeljivati njihov uspeh u zaštiti socijalno ekonomskog položaja zaposlenih.

 

 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"