Sindikalna akademija za mlade članove sindikata održana u Beogradu. Preko sedamdeset mladih iz Srbije i Crne Gore učilo o osnaživanju i saradnji među sindikatima.Fondacija Friedrich Ebert omogučila održavanje Sindikalne akademije stvorivši prostor da mladi iznesu svoje mišljenje i kritički preispitaju sadašnju ulogu sindikata u srpskom društvu.

SINDIKALNA AKADEMIJA ZA MLADE SINDIKALCE

Šuplja stena, Avala 28.maj – 1.juna.2013

Fondacija Friedrich Ebert kao jedan od osnivača Sindikalne akademije koju sačinjavaju predstavnici nevladinog sektora, univerziteta i sindikata organizovala je petodnevnu Sindikalnu akademiju za predstavnike mladih članova sindikata koji su  pored druženja prošli kroz obiman i zahtevan program. Centralne teme rada sindikalne akademije su se odnosile na: Nastanak i istorijski razvoj sindikata, Klasične i svaremene političke ideologije, Socijaldemokratija i levica u Srbiji danas, Položaj i uloga sindikata, Osnove ekonomije, Pravna pitanja o radnom zakonodavstvu, Treninzi za jačanje kapaciteta sindikata (javni nastup, pregovaranje, timski rada i liderstvo).

Petnaest predstavnika Industrijskog sindikata Srbije (ISS), Ujedinjenih sindikata Srbije (USS) i Nezavisnog sindikata metalaca Železare Smederevo (NSMZS) su sa još šesdesetak koleginica i kolega iz drugih sindikata imali priliku da slušaju izlaganje odabranih predavača koji su imali izlaganje na zadate teme a svaka od ovih tema je podrazumevala kreativne radionice koje su rezultirali određenim zaključcima.

Učesnici Akademije su dali visoku ocenu, kako organizatorima tako i predavačima i bilo bi od velikog značaja da se i u narednom periodu održe sindikalne akademije sa novim temama za učesnike ovogodišnje sindikalne akademije tako i za nove polaznike po programu ovogodišnje akademije.

Mlade ISS, USS i NSMZS je, predzadnjeg dana Akademije, posetio predsednik ISS Dragan Matić.