Svetski fond za prirodu (WWF) održao panel diskusiju “Poslovanje za održivost“. Predstavnici komapnija, NVO i Ujedinjenih sindikata Srbije učesnici Panela.

POSLOVANJE ZA ODRŽIVOST

Beograd, 27.05.2013.g.

„U 20 veku, svet je doživeo enorman rast uz potrošnju velike količine priorodnih ograničenih resursa. Svedoci smo četvorostrukog rasta populacije praćenim 40-trostrukim ekonomskim rastom, ali u istom periodu smo takođe povećali korišćenje fosilnih goriva 16 puta, ulov ribe 35 puta, korišćenje vode 9 puta. A emisije ugljenika su se povećale 17 puta“. Od 1950.godine do 2000. Godine, godišnji ulov ribe je povećan sa 8 miliona tona na 35 miliona tona. Primećujemo da je odnos 15:1 što čini skriveni trošak za životnu sredinu. Ovo su podaci koje su izneli predstavnici WWF-a, organizatori Panel diskusije “Poslovanje za održivost” koja je održana u Beogradu i koja je okupila pored predstavnika WWF-a značajan broj poslodavaca koji su posvećeni očuvanju životne sredine i održivosti eko sistema.

WWF je osnovana 1961. godine, jedna je od najvećih i najiskusnijih organizacija za očuvanje prirode u svetu, nalazi se u preko 100 zemalja, na 5 kontinenata, ima preko 5000 zaposlenih u svetu i ima prihode od preko 500 miliona evra.

Kompanije kao što su Mc Donalds, Delez, Ikea, Coca cola i Telenor, učesnici panela, sprovode aktivnosti i mere usmerene ka zaštiti životne sredine, održive ekonomije sprovodeći aktivne mere i ekološke aktivnosti a jedna od tih aktivnosti je program “Ozelenjavanja”. Sam WWF pokriva tri važne oblasti:

1.    Odakle dolaze sirovine

2.    Kakav je uticaj proizvodnje na biodiverzitet, vodu, klimu,...

3.    Kakvo je stanje potrošnje enregije, zagađenje voda, sadržano u finalnim proizvodima

Učešće u radu ove Panel diskusije imala je i Ana Kojić, predstavnica Ujedinjenih sindikata Srbije.