ARHIVA VESTI
     
 
OPŠTINA KRALJEVO I ŠTRAJK U "MAGNOHROMU"

OZBILJAN PARTNER I DOMAĆIN




23.04.2007.
Radnici „Magnohroma“ koji su skoro dva meseca u štrajku mogu da budu zadovoljni, jer je aktuelni Predsednik Opštine Kraljevo, Dr. Miloš Babić pokazao šta znači biti odgovoran socijalni partner i vlast. - „Briga za budućnost „Magnohroma“ i skoro 2500 radnika je prioritet koji Opština Kraljevo u ovom trenutku ima“, zaključio je Dr. Miloš Babić, predsednik Opšrine Kraljevo, na sastanku kome su još prisustvovali i Štrajkački odbor „Magnohroma“, Dragan Matić, predsednik GSM „Nezavisnost“, Pantović Radoslav, direktor Magnohroma i predstavnik Global Steel-a većinskog vlasnika „Magnohroma“.

Prisutni su izneli svoje mišljenje i stavove o aktuelnom trenutku i koristeći formu socijalnog dijaloga, dogovorili da sve buduće aktivnosti vode u tripartitnom odnosu. Štrajkački odbor radnika „Magnohroma“ obavestio je prisutne da sve buduće pregovore može voditi samo on uz podršku sindikata Nezavisnost“.

Vršeći analizu događaja od privatizacije, pa do današnjeg dana, direktor „Magnohroma“ je konstatovao teško stanje u kome se preduzeće nalazi, kao i očekivanja da će "Global steel" aktivnim merama i poštujući srpsko zakonodavstvo i kupoprodajni ugovor uskoro sanirati probleme i početi sa normalnom proizvodnjom. Ovaj sastanak je pokazao da Opštinska struktura u ovom slučaju, predsednik Opštine mogu i moraju da budu kohezioni element kada postoje duboke socijalne podele.
„Pobunjeni“ radnici su izuzetno dobro reagovali kada se predsednik Opštine Kraljevo pojavio u trenutku, kada je pretio sukob štrajkača i specijalnih snaga policije. Na ovaj način ostavljeno je prostora da se sukobljene strane dogovore i usaglase različite stavove.

Zaključujući ovaj sastanak, učesnici su se saglasili oko sledećih zajedničkih stavova:
1.Nepostoje bitno različita gledišta Štrajkačkog odbora i menadžmenta „Magnohroma“ oko ocene sadašnje situacije, kao i načina i mera da se iz krizne situacije izađe.
2.Uključuje se Agencija za mirno rešavanja sporova, koja treba da doprinese bržem rešavanju trenutne situacije.
3.Sve tri strane, predstavnici Opštine Kraljevo, predstavnici Štrajkačkog odbora i sindikata „Nezavisnost“ , kao i predstavnici menadžmenta „Magnohroma“ jedinstveno će nastupati prema institucijama države, pre svega Vladi Republike Srbije i Ministarstvu privrede Republike Srbije
4.Svi pritisci i nezakonito ponašanje, kako menadžmenta, tako i Štrajkačkog odbora će prestati uz puno poštovanje zakonskih i podzakonskih akata, a različita mišljenja i stavovi će biti usaglašavani kroz pregovore.
5.Svi dogovori, koje je Štrajkački odbor „Magnohroma“ dogovorio sa "Global steel" na pregovorima u Beogradu, će se poštovati u celosti i očekuje se „samo novac koji Global steel treba da obezbedi“.

Dr. Miloš Babić, predsednik Opštine Kraljevo prihvatio je obavezu, da dogovori razgovor sa predstavnicima Ministarstva privrede i predstavnicima Vlade, kako bi se razgovaralo o konkretnoj pomoći „Magnohromu“.

 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"