Radnici DES-a Beograd, žrtve socijalne neodgovornosti Vlade Republike Srbije. Višemesečno kašnjenje zarada, dvogodišnje blokada računa, rezultat trogodišnjeg restrukturiranja. Industrijski sindikat Srbije zahteva od vlade Republike Srbije socijalno odgovorno ponašanje.

RADNICI DES- BEOGRAD PONOVO NA ULICI

Beograd, 20.05.2013. Beogradsko preduzeće DES Beograd, posle 65 godina poslovanja, deli sudbinu sa stotinama drugih preduzeća obuhvaćenih procesom Restrukturiranja. Sadašnjih 210 radnika od kojih su 52 lica sa posebnim potrebama, godinama pokušavaju da iznađu rešenje sa problemima.

Prošlo je 3 godine od kada je u DES Beograd uvedeno Restrukturiranje a da je taj proces rezultirao blokadom računa, a firma je samo radnicima po osnovu zarada dužna 40 miliona dinara.

Ova situacija je naterala radnike DES-a da protestujući ispred Ministastva rada i socijalne politike izdejstvuju sastanak sa pomoćnicom ministra rada, Ljiljanom Džuver, i dogovore nastavak subvencija za invalidna lica, nov ssocijalni program koji će biti ponuđen radnicima, kao i reorganizacija DES-a Beograd koji proizvodnju obavlja u šest proizvodnih celina.

Predsednik Industrijskog sindikata Srbije DES Beograd, Petar Sarić, je predočio uslov za dobijanje Socijalnog programa koji je vezan za povlačenje tužbenih zahteva koje je većina radnika DES-a podnela. O ovoj svojevrsnoj uceni, predstavnici DES-a Beograd će sutra razgovarati u Ministarstvu rada.

Industrijski sindikat Srbije će uputiti Dopis premijeru Ivici Dačiću zahtevajući da se predizborna obećanja o socijalno odgovornoj Vladi ostvare i primene i u slučaju DES Beograd.