U Beogradu održana debata „Socijalna cena restrukturiranja javnih preduzeća“. Predstavnici Industrijskog sindikata Srbije, Samostalnog sindikata metalaca Srbije i Konfederacije slobodnih sindikata, učesnici debate pored značajnog broja političkih ličnosti, predstavnika socijalnih partnera, eksperata i medija.

NIKO NE KUPUJE PREDUZEĆE KOJE JE NA IZDISAJU!?

Beograd, 15.05.2013.

U Narodnoj banci Srbije je održana 61. debata u okviru projekta Demokratski politički forum, u organizaciji Centra za demokratiju i Fridrih Ebert fondacije, ovoga puta na temu „Socijalna cena restrukturiranja javnih preduzeća“.

Diskusiju su pokrenuli uvodničari o ovoj važnoj temi, Dragoslav Mićunović, predsednik Centra za demokratiju i narodni poslanik Skupštine Republike Srbije i Kori Udovički, profesorka Centra za visoke ekonomske studije u Beogradu. Izmenama zakona o privatizaciji kao rok za restrukturiranje javnih preduzeća (preko 600) utvrđen je 30. Jun 2014. Proces tranzicije započet 2000. godine još uvek traje i u društvu nema konsenzusa oko privatizacije mnogih javnih preduzeća. Šta uraditi ii sa 174 društvenih preduzeća u restrukturiranju i oko 60.000 radnika, za koje Srbija bespovratno svake godine odvaja velika sredstva iz budžeta?

Raspravu su obeležila izlaganja značajnog broja političkih ličnosti, ekonomskih analitičara, predstavnika sindikata i poslodavaca, Privredne komore Srbije, MMF-a, MOR-a, ali i medijski izveštači TV B92.

Ova debata je otvorila brojna pitanja, kao što su, javno i privatno partnerstvo, departizacija javnih preduzeća, usmeravanje otpemnina za otvaranje novih proizvodnih kapaciteta, itd.

Predsednik Industrijskog sindikata Srbije, Dragan Matić, je između ostalog istakao da se 17 godina radilo na uništavanju srpske industrije kroz kriminalnu privatizaciju, da su stotine miliona evra potrošene na socijalne programe i više hiljada radnika je ostalo bez posla. Sada, nakon uništenja najvećih giganata srpske privrede, PPT, IMT i IMR FAP, Yumko itd, i višegodišnjeg insistiranja sindikata na Reindustrijalizaciji, pokreću se u vlasti diskusije o tome ali opet bez ozbiljnijeg učešća socijalnih partnera.

Zaključak ove debate je da Srbija nema ni kapacitet ni institucije za rešavanje restrukturiranja ovih preduzeća, ali da se njihova agonija mora zaustaviti. Srbija nikada do sada nije napravila niti popis svih preduzeća u Srbiji. Prisutni su se složili da je neophodan socijalni dijalog na svim nivoima i uključivanje svih zainteresovanih struktura i institucija u rešavanju problema restrukturiranja i završetak privatizacije u Srbiji. Zajednički cilj je da se što više ublaže teške posledice tranzicije po zaposlene i preostale privredne kapacitete, zaustavi povećanje nezaposlenih i osnaži srpska industrija u pokušaju da uhvati korak sa svetskim tehnološkim razvojem.