ARHIVA VESTI
     
 
Značaj pokretanja proizvodnje u Železari Smederevo raste u trenutku kada se gase peći Arselor-Mitala širom Evrope. Hiljade radnika u protestu ispred kancelarija Belgijskog premijera i Francuskog predsednika. Evropski industrijski sindikat uz francuske i belgijske radnike.

Arselor-Mital gasi visoke peći




23.04.2013. Floranž-Francuska
Najveći proizvodjač čelika u svetu, francuski "Arselor-Mital" objavio je danas da sutra počinje definitivno gašenje visokih peći na istoku Francuske.
Taj postupak koji se obavlja isključivanjem dotoka gasa u ognjište visokih peći, trajaće dva dana. Visoke peći su od oktobra 2011. bile "u tihom hodu", pripravne za početak proizvodnje, ali do toga nije došlo jer cena čelika nije povoljna. Zaustaviće se rad četiri peći u železari u Floranžu.
Tu informaciju su za AFP potvrdili Pjer Anri Orsoni, generalni direktor "Arcelor-Mitala Atlantik", i sindikat. Uporedo s gašenjem će biti obavljen postupak obezbeđenja visokih peći, uz zabranu pristupa fabrici, pražnjenje cevi za gas i isključenje struje. Ostaće aktivni samo sistemi za nadzor zagađenja vazduha, vode i zemljišta. Ovo je rezultat jednogodišnje agonije u kojoj su se našli radnici Arselor-Mitala u Francuskoj i Belgiji i državnih rukovodstava Francuske i Belgije.
Krajem 2012. godine Francuska Vlada je ugovorila sa Arselor –Mitalom ulaganje od 180 miliona evra u Železaru u Florangeu. Tada je preko 600 radnika bilo pod otkaznom klauzulom a najavljivana su i dodatna otpuštanja. Dogovor nije ispoštovan i u ovom trenutku Arselor – Mital zatvara 7 postrojenja u Belgiji i Francuskoj. Ovo je rezultiralo proterstima hiljade radnika Železara, pa su neprijatnosti imali i premijer Belgije Elio Di Rupo koji je morao da istrpi zvižduke i povike radnika železara na pragu svog kabineta. Pobunjeni radnici su imali punu podršku Evropskog industrijskog sindikata koji je na nivou najviših Evropskih institucija vodio borbu za opstanak radnih mesta u pogonima Arselor – Mitala u Francuskoj i Belgiji.
Zatvaranju pogona od strane Arselor – Mitala prethodio je otpust od 4,8 milijardi dolara nastao u pogonima u Evropi.
Ovi dramatični podaci o propadanju najvećeg proizvođača čelika u svetu koji je samo u 2011. proizveo 97, 2 miliona tona čelika i bio na 70-tom mestu najvećih kompanija u svetu, upozorenja su o kojima Vlada Republike Srbije mora da vodi računa i dodatno pomogne Železari Smederevo da se sa novim proizvodima i novim tehnologijama još bolje pozicionira na tržištu čelika, poveća svoju poslovnu atraktivnost i stekne preduslove za dobijanje strateškog partnera.

 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"