Železara pokreće industrijski potencijal Srbije. Obezbeđena prodaja 70 000 tona čelika mesečno u 2013. godini. Moguća i investicija u pogon galvanizacije i saradnja sa Grupom FIAT su informacije koje je Ministar za finansije i privredu Mlađan Dinkić preko štampanih i elektronskih medija prosledio građanima Srbije. Početak rada Smederevske železare bez prisustva sindikata.

PONOVO RADI VISOKA PEĆ

Smederevo,23.04.2013. „Ponovo radi visoka peć“ je slogan koji su predstavnici reprezentativnih sindikata Železare Smederevo imali na majicama na završnom razgovoru sa tadašnjim ministrom Ćirićem u trenutku kada je najavljivano da će Železara nastaviti sa radom. To je bilo prazno obećanje „Tehničke Vlade“ a sadašnjoj Vladi je ostala Železara kao značajan ispit njene sposobnosti i socijalne odgovornosti.

Posle pokušaja iznalaženja strateškog partnera Vlada Republike Srbije odlučila je da pokrene proizvodnju i uposli 5 300 radnika u pogonima Smederevo, Šabac i Kučevo. Sa kooperacijom i kupcima, Železara angažuje hiljade radnika širom Srbije. Ohrabruje podatak da je planirana proizvodnja od 70 0000 tona unapred prodata u zemljama Evropske Unije (Nemačka, Španija, Francuska, Italija...) što govori o visokom kvalitetu i konkurentnosti čelika iz Smedereva.

Ovo je važno napomenuti jer su i nacionalne Železare u ovim zemljama sa manjkom posla i problemima plasmana svojih proizvoda.

Od najavljenih 70 000 tona, 80% je izvozno orijentisano, što će doprineti odnosu uvoza i izvoza sa kojim Srbija kuburi.

Potvrda da Vlada Srbije stoji ispred najavljenog Plana reindustrijalizacije Srbije je i najava investicija u pogone dodatne prerade i galvanizacije a ti proizvodi bi doneli veću vrednost i konkurentnost proizvoda Železare a za koje je zainteresovana i Grupa FIAT.

Menadžment Železare najavljuje i nove poslove do kraja godine i potrebu novog zapošljavanja. „Radnici Železare, sindikata, građani Smedereva i Srbije sa većom sigurnošću i poverenjem gledaju na rad Vlade Srbije sa željom da Vlada Republike Srbije pomogne i druge velike Industrijske sisteme (Prva Petoletka Trstenik, FAP, IMT, 14. Oktobar, Fabrika kablova Jagodina,...) i time potvrdi opredeljenost da Srbija postane snažna i produktivna industrijska zemlja.“ istakao je presednik "Nezavisnog sindikata metalaca" Železare Smederevo, Mileta Gujaničić.

Uz značajno prisustvo medija i njihove Izveštaje (klik), senka na početak rada Železare je bačena od strane ministra Dinkića i menadžmenta Železare koji nisu uključili sindikate u obeležavanje pokretanje proizvodnje u Železari a sindikalci su bili spremni da ponovo obuku majice na kojima piše „Ponovo radi visoka peć“.