ARHIVA VESTI
     
 
U Subotici u organizaciji Socijaldemokratske partije Srbije održan Okrugli sto o Izmenama i dopunama Zakona o radu. Predstavnici SDPS, Industrijskog sindikata Srbije i Saveza samostalnih sindikata Subotice, Udruženja preduzetnika Subotice i Fonda solidranosti komentarisali najavljene izmene Zakona o radu.

KOME TREBAJU IZMENE ZAKONA O RADU?




Subotica, 18.04.2013.

     Najavljene izmene Zakona o radu izazvale su burne reakcije kako sindikata tako i šire javnosti a ponajmanje informacija o najavljenim mogućim izmenama imaju zaposleni. U želji da se građani i zaposleni pravilno informišu SDPS je organizovala Okrugli sto u Subotici na temu „Zakon o radu – izmene i dopune sa posebnim osvrtom na Fond solidarnosti“. U malom amfiteatru Otvorenog univerziteta Subotica okupilo se stotinak građana, zainteresovanih za ovu temu.

     O ovoj temi na Okruglom stolu su govorili Dr Milorad Mijatović potpredsednik SDPS i šef Poslaničkog kluba SDPS u republičkoj Skupštini, Jablan Obradović direktor Fonda solidarnosti, Zoran Disić predsednik Udruženja preduzetnika Subotice, Ištvan Huđi potpredsednik SSS Subotice i Dragan Matić predsednik ISS.


  


     O viđenju najavljenih izmena Zakona o radu i stavova ISS govorio je Dragan Matić konstatujući da postojeći Zakon o radu koji se primenjuje već 8 godina sa manjim dopunama nije poštovan te nije mogao da da svoj maksimum. „Da li Zakon pravimo sebe radi ili drugih (Svetska banka, MMF, Evropska unija, Savez stranih investitora, Američka privredna komora, ...)? Da li ga pravimo na osnovu prethodnih iskustava i slabostima postojećeg Zakona o radu, da li ga pravimo shodno vremenu u kome živimo ili ga pravimo za budućnost?“ Zapitao se predsednik ISS Dragan Matić. Iskustva iz Evrope ukazuju da je svaki novi Zakon o radu bio gori od onog prethodnog i da izmena Zakona na štetu radnika nije dovela do investicija i zapošljavanja. Samo su radnici ostali obespravljeniji i manje zaštićeni.


  


     Značajan deo najavljenih izmena je sadržan u postojećem zakonodavnom okviru a pojedine izmene su apsolutno neprihvatljive za sindikate. Zaključeno je od strane prisutnih predstavnika sindikata. „Da li će najavljene izmene biti na štetu zapsolenih isključivo zavisi od jedinstva srpskih sindikata koje je na niskom nivou ali se ISS nada da će drastične najavljene izmene Zakona o radu akciono objediniti srpske sindikate“.

 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"