ARHIVA VESTI
     
 
U organizaciji Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata (ASNS) organizovana je Tribina na temu Socijalnog dijaloga. Predstavnici sindikata, poslodavačkih udruženja kritikovali rad Socijalno ekonomskog saveta (SES). Reprezentativni članovi SES-a malo rade a puno troše.

SRBIJA DESET GODINA BEZ SOCIJALNOG DIJALOGA




Beograd, 13.04.2013.g.

     Posle pitanja Kosova tema koja već deset godina izaziva pažnju i kritiku javnosti se vezuje za Socijalni dijalog i (ne)rad Socijalno ekonomskog saveta. Ta činjenica motivisala je sindikat ASNS da organizuje tribinu u prostotijama Privredne komore Beograda sa temom „Srbija deset godina bez socijalnog dijalog“.

     Predstavnici sindikata ASNS, Ranka Savić i Dragan Milovanović, ISS Dragan Matić i Negoslav Jovanović, Udruženja poslodavaca „Poslodavac“ Jovana Majstorović, Srpskog poslovnog kluba „Privrednik“ Miodrag Babić, Predsednik Asocijacije malih i srednjih preduzeća i preduzetnika Srbije Žarko Milisavljević i predstavnica Kancelarije zaštitnika građana Gordana Stevanović iskoristili su Tribinu da svako iz svog ugla da ocenu istorijata i stanja socijalnog dijaloga u Srbiji.



     U stručnim i razložnim izlaganjima učesnici Tribine su izveli jednistven zaključak a to je da u Srbiji socijalnog dijaloga nema i da odgovornost za to snose aktulene članice SES-a. Na putu ka Evropskoj uniji Srbija će morati socijalni dijalog podići na viši nivo, po merama i standardima koji važe u Evropskoj uniji a prvi korak treba da bude raspuštanje psotojećeg SES-a i novo legitimisanje budućih članica SES-a.



     U želji da se pokaže sva apsurdnost postojanja i rada aktuelnog SES-a Dragan Matić je izveo jednostavnu matematiku koja je bazirana na minimalnoj ceni sata od 115 dinara koju predstavnici poslodavaca (Unija poslodavaca Srbije) i sindikata (SSSS i UGS „Nezavisnost“) nisu uspeli da dogovore pa je država po ko zna koji put „presekla“ tu njihovu nesposobnost. Satnica od 115 dinara ne zadovoljava ni osnovne potrebe stanovništva ali je interesantno da satnica koja se isplaćuje članovima SES-a kada se uzmu aktivni sati rada i prosečna isplata nadoknada članovima SES-a iznosi preko 100 eura. Postavlja se pitanje. Koji je to posao i koji pojedinac može sto puta više da vredi od proseka koji važi za srpskog radnika? Nemojte imati dileme, to su naše kolege, predstavnici vlade, sindikata i poslodavaca u SES-u.



     Industrijski sidnikat Srbije smatra da je glavni uzrok ovakvog stanja socijalnog dijaloga leži u podeljenosti „nereprezentativnih“ sindikata i udruženja poslodavaca koji su višestruko brojniji od „reperezentativnih“ sindikata i poslodavaca. Aktuelna vlada i premijer Ivica Dačić snose najveću odgovornost za davanje podrške ovakvom SES-u ali je interes „socijalno odgovorne“ vlade da ima sastav SES-a sa kojima može da se manipuliše, koji se izdašno plaća iz budžetskih sredstava i koji godinama unazad ne radi posao za koji su plaćeni. Naravno 100 eura po satu.

 

 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"