ARHIVA VESTI
     
 
U Lajpcigu – Nemačka održana 14. Međunarodna konferencija u organizaciji Otto Brener fondacije, Fridrih Ebert Fondacije, Hans Bekler fondacije, (HBO) i Evropskog sindikalnog instituta ( ETUI). Konferencija posvećena Odbrani socijalne Evrope. Dvestapedeset učesnika iz 20 zemalja a boje Srbije na Konferenciji su predstavljali Industrijski sindikat Srbije (ISS), Samostalni sindikat metalaca Srbije (SSMS) i Samostalni sindikat hemije i nemetala Srbije (SSHNS).

ODBRANA SOCIJALNE EVROPE




10-11.04.2013. Lajpcig Nemačka

14. Međunarodna konferencija u organizaciji  Otto Brener fondacije, Fridrih Ebert Fondacije, Hans Bekler fondacije, (HBO) i Evropskog sindikalnog instituta (ETUI) održana  u Lapcigu-Nemačka, okupila je dvestapedeset učesnika iz 20 zemalja Evrope.

Iz Srbije kao članovi Evropskog Industrijskog sindikata  Konferenciji su prisustvovali Industrijski sindikat Srbije (Dragan Matić i Nebojša Savić) i Samostalni sindikat metalaca Srbije (Zoran Vujović) i Samostalni sindikat hemije i nemetala Srbije (Ljubiša Nestorović).


  


Dvodnevnu Konferenciju otvorio je Jupp Legrant, direktor OBF u Frankfurtu naglasivši da je  dugogodišnja kriza dovela u pitanje opstanak i jačanje postojećeg Evropskog socijalnog modela koji je decenijama građen i koji bitno poboljšava život građana Evrope, naročito onih koji su u EU.

Kroz nastupe različitih učesnika Panel diskusija mogla su se čuti pojedinačna nacionalna iskustva i stavovi i promene Briselske politike vezane za Socijalnu Evropu.


  


Među mnogobrojnim pitanjima dominirala su pitanja, „Kuda ide Evropa?, Da li je EU podeljena?, Kakvu politiku EU vodi, i šta je sa proširenjem EU?“ Moglo se čuti da, Ujedinjena Evropa za mnoge države predstavlja istorijsku pravdu i pojednaku šansu za sve države i ljude koji su njome obuhvaćeni.

Ukoliko Evropska unija želi opstanak Socijalnog modela Evrope, neophodna je snažna Industrijska Evropa, tehnološki superiorna, bazirana na znanju i obrazovanju. U ovom trenutku 50% finansijskih sredstava čitavog sveta, namenjena socijalnim davanjima je raspodeljena na 7% stanovnika koji živi u Evropskoj uniji.


  


Glavni branioci Socijalne Evrope, zapošljavanja mladih, brige o ugroženim socijalnim kategorijama moraju biti snažni i dobro organizovani evropski sindikati.

O svojim iskustvima na putu i u članstvu Evropske unije govorili su predstavnici Poljske i Češke. Konferencija je dala izuzetan rezultat, naročito onima koji dolaze iz država van Evropske unije i koji se na putu ka EU susreću sa mnogobrojnim problemima i dilemama.

 

 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"