ARHIVA VESTI
     
 
Poslanica Bundestaga Inge Heger iz strane Die linke razgovarala sa predstavnicima srpskih sindikata Industrijskim sindikatom Srbije i Savezom samostalnih sindikata Srbije.


PREDSTAVNICI NEMAČKE LEVICE SA INDUSTRIJSKIM SINDIKATOM SRBIJE




Beograd, 09.04.2013.g.
Po drugi put predstavnici Bundestaga, članovi nemačke stranke levice Die linke razgovarali su sa predstavnicima srpskih sindikata Industrijskim sindikatom Srbije (ISS) i Savezom samostalnih sindikata Srbije (SSSS). Poslanicu Inge Heger i njene saradnike je zanimala srpska sindikalna scena i stanje socijalnog dijaloga.
Govoreći o ovim temama potpredsednik ISS Negoslav Jovanović je ukazao da ISS ulaže velike napore kako bi trenutna međusindikalna nesaradnja prerasla u saradnju. Ukazano je da je stanje socijalnog dijaloga u Srbiji nezadovoljavajuće i da trenutne članice Socijalno ekonomskog saveta (SES) u proteklih deset godina nisu postojanje SES-a iskoristili na pravi način. Sindikati su govorili i o procesu privatizacije u Srbiji koji je obojen kriminalnim bojama a što je uzrokovalo značajno gašenje preduzeća i gubitak radnih mesta.
Gospođu Inge Heger je interesovao i stav sindikata i želju Srbije da postane član Evropske unije. Potpredsednik Jovanović je istakao da je za Srbiju i ISS veoma važno dobijanje datuma za otpočinjanje pregovora kao i podrška i podstrek suštinskih strukturalnih reformi a posebno je naglasio posvećenost ISS-a procesu Reindustrijalizacije i stvaranju nove industrijske politike Srbije. Nemačka levica i partija Die linke su protivnici privatizaciji javnog sektora kako u Nemačkoj tako i u drugim zemljama smatrajući da određeni sektori od javnog interesa moraju ostati u vlansištvu države.
Zaključeno je da je za Die linke i ISS važan nastavak naše saradnje, razmena iskustava i mišljenja i da će se i u budućnosti održavati slični sastanci.

 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"