Leskovački Interlemind na putu bez povratka. Nađa Petkova više voli da plaća advokate nego zaposlene. Samostalni sindikat i Industrijski sindikat Interleminda u borbi za prava radnika i opstanak fabrike.

INTERLEMIND NA PUTU PROPASTI

Leskovac, 04.04.2013
Višegodišnje prisustvo većinskog vlansika Lekovačkog Interleminda Intertrusta iz Bugarske u poslednjih nekoliko godina razara nekada jedno od najuspešnijih preduzeća u Srbiji a da političke strukture i sudstvo ne preduzimaju nijednu aktivnost iz svoje nadležnosti kako bi se zaštitio kapital i radnici Interleminda.
Uz zaposlene godinama unazad stoje Samostalni sindiakt i Industrisjki sindikat Interleminda koji plaćaju skupu cenu u odbrani radničkih interesa. Podsećamo 2005.godine u Interlemindu je radilo 230 radnika dok je danas ta brojka pala ispod 100 zaposlenih a preduzeće više ne radi radi nego što radi. Većina zaposlenih je na plaćenim odsustvima. Radnicima se isplaćuje zarade iz prošle godine a direktorka Nađa Petkova izdašno plaća advokate i sudske troškove u sporovima koje su sindikati pokrenuli. Umesto da se zaposlenima isplaćuju zarade Interlemind je na ime sudskih troškova i nadoknada i izgubljenih sporova isplatio preko 20 miliona dinara a sve to zbog svoje obesti i nepoštovanja zakona države Srbije.
Posle više od dve godine aktivirane su i krivične prijave koje su podneli sindikati, vezane za štrajk iz 2010.godine a tom prilikom su otkaze dobili dva predsednika sindikata jedan potpredsednika i jedan član odbora sindikata. Sindikati godinama upozoravaju da propadanje interleminda ima pozadinu u političkim, policijskim i sudskim krugovima i da u Leskovcu ima puno posla za novu vlast i srpskog Eliot Nesa – prvog potpredsenika vlade Aleksandra Vučića.