ARHIVA VESTI
     
 
SAOPŠTENJE ZA JAVNOST

PISMO INDUSTRIJSKOG SINDIKATA SRBIJE PREDSEDNIKU NARODNE SKUPŠTINE I PREDSEDNICIMA POSLANIČKIH GRUPA




Beograd, 28.03.2013.

Poštovani gospodine Predsedniče Narodne skupštine

Poštovana gospodo Predsednici poslaničkih grupa

Kako je 26. marta ove godine, na drugoj sednici Prvog redovnog zasedanja Narodne skupštine, započeto sa izborom novog sastava Odbora Agencije za borbu protiv korupcije, Industrijski sindikat Srbije (ISS), inače jedini sindikat u Srbiji koji je član Radne grupe za borbu protiv korupcije Globalnog dogovora UN za Srbiju - nalazi za svoju moralnu obavezu i dužnost da Vam se obrati i prenese svoj stav da bi ponovnim (re)izborom prof dr Čedomira Čupića i prof dr Zorana Stoiljkovića za članove Odbora Agencije za borbu protiv korupcije borba protiv korupcije, presudna za  budućnost i ulazak Srbije u Evropsku Uniju, bila potpuno kompromitovana. 

Industrijski sindikat Srbije (ISS) smatra da  bi sveukupna borba protiv korupcije našeg društva i predložena "Nacionalna strategija za borbu protiv korupcije" u narednom periodu bila "stopirana" i kompromitovana, ukoliko bi se za članove tog Odbora ponovo imenovala lica za koja se javno od drugih članova Odbora Agencije za borbu protiv korupcije tvrdi da su počinila teška krivična dela i protiv kojih je podneta i autorizovana krivična prijava. Njihov eventualni (re)izbor bio bi veoma loša poruka narodu i Evropskoj uniji i otvorila bi pitanje: zar nije moguće za člana Odbora  Agencije za borbu protiv korupcije naći u ovoj zemlji nekoga ko nije pod istragom ili je osumnjičen za neko krivično delo a Ovo tim pre što se radi o kandidatima koji kao članovi Odbora Agencije u prošlom mandatu nisu postigli nikakve rezultate, pa je tim čudnije da se ponovo predlažu. 

Reč je  pre svega o prof dr Čedomiru Čupiću, koga je kao člana Odbora Agencije i predsednika Žalbene komisije Agencije profesor dr Radmila Vasić sa Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu na 14. sednici Odbora Agencije - optužila da je počinio  višestruko krivično delo falsifikata zaposlivši na taj način, kako prenose mediji, svoju poznanicu na rmesto načelnika PR-a Agencije. Na račun prof dr Čedomira Čupića su, pored ostalog,  postoje i ne manje teške optužbe ženskih studentskih organizacija zbog seksualnog zlostavljanja. 

Drugi sporni kandidat za člana Odbora je prof dr Zoran Stojiljković, koji je saučesnik u krivičnom delu falsifikata, koga je počinio prof Čupić, budući da je kao Predsednik Odbora Agencije odgovoran za upotrebu pečata Agencije. 

Na sednici Odbora Agencije za borbu protiv korupcije, održane 18.03.2013. godine potvrđeno je da su zapisnici falsifikovani. O tom slučaju mediji neprekidno  i sa velikom pažnjom izveštavaju još od januara, pa sve do danas. 



Poštovani Predsedniče Narodne skupštine Republike Srbije

Poštovani predsednici odborničkih grupa 


Ponovni izbor ove dvojice profesora Univerziteta za članove Odbora Agencije otvorio bi na hiljade pitanja, a pre svega uvredio inteligenciju građana Srbije, radnika, seljaka, činiovnika, profesora... i dozvolio javne i legitimnne sumnje u ishod borbe države Srbije protiv korupcije s obzirom na ljude koji treba da je vode.



Želimo Vam uspeh u daljem radu u korist svih građana Srbije

U prilogu je dokumentacija i navodi iz medija.

 

INDUSTRIJSKI SINDIKAT SRBIJE

Dragan Matić, predsednik

 

 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"