Industrijski sindikat Srbije (ISS) otpočeo sa radom i delovanjem u Srpskoj fabrici stakla Paraćin (SFS). Ljubiša Mišić-Libe dugogodišnji sindikalni aktivista predsednik Industrisjkog sindikata Srpske fabrike stakla. Upućeni dopisi generalnom direktoru SFS Miodragu Nikoliću, generalnom direktoru Srbijagasa Dušanu Bajatoviću i Agenciji za privatizaciju.

LIBE PONOVO U SINDIKALNOM SEDLU

Paraćin, 15.03.2013.g.
Prošlo je dve godine od trenutka kada je u Srpskoj fabrici stakla pokrenuta inicijativa za osnivanje Industrijskog sindikata Srbije a čiji je nosilac bio dugogodišnji, prekaljeni sindikalni lider Ljubiša Mišić Libe. Odustvovanje sa posla zbog bolesti kolege Libeta usporilo je zaživljavanje ISS u SFS-u a što je otklonjeno njegovim ozdravljenjem. Osnivačka skupština IS SFS usled neobezbeđivanja adekvatnih uslova za njeno održavanje od strane generalnog direktora SFS održana je van kruga preduzeća a istorija ukazuje da su na taj način nastali najjači i najorganizovaniji sindikati u Srbiji. Skupština sindikata izbarala je rukovodstvo za naredni četvorogodišnji period, za predsednika je izabran Ljubiša Mišić Libe, potpredsednika Ćirković Miloš a za sekretara sindikata izabran je Mladenović Zoran.
Nagomilani problemi u SFS-u i neaktivnost Sindikata Nezavisnost i Samostalnog sindikata naterali su novoizabrano rukovodtsvo IS SFS da se obrati generalnom direktoru SFS-a i generalnom direktoru Srbijagasa Dušanu Bajatoviću i upozna ih sa nizom nepravilnosti koje se dešavaju u fabrici. Ukazano je da tajno pripremanje spiska viška zaposlenim ne nailazi na odobravanje IS SFS i zaposlenih i podseća na izjavu bivšeg generalnog direktora SFS Nebojše Bogdanovića iz 2011.godine gde se ističe da je socijalni program stvar dobrovoljnosti i da će suma obeštećenja po godini staža iznositi 300 eura. Takođe je poznato da pozpisani Aneks Ugovora o prodaji društvenog kapitala SFS u restrukturiranju između Srbijagasa i Glass industry iz Bugarske sadrži klauzulu dobrovoljnog izjašnjavanja za socijalni program i da on ne može da bude po osnovu tehnoloških viškova.
IS SFS poziva svoje članove i zaposlene da ne potpisuju nikakve papire bez konsultacija sa predstavnicima IS SFS. O lošoj situaciji u SFS govori i činjenica da su skinute oglasne table i time ukinuta mogućnost da se zaposleni na adekvatan način informišu.
U narednim nedeljama IS SFS planira pokretanja procedure za utvrđivanje reprezentatisvnosti.