ARHIVA VESTI
     
 
Reindustrijalizacija naišla na punu podršku političara i privrednika. Industrijski sindikat Srbije kao nosilac procesa Reindustrijalizacije i nove industrijske politike ukazuje na neophodnost i drugih aktivnosti koje omogućavaju uspešnost Reindustrijalizacije.

REINDUSTRIJALIZACIJA OKUPILA POLITIČARE, PRIVREDNIKE I SINDIKATE




Beograd, 14.03.2013.g.
Višegodišnje zalaganje Industrijskog sindikata Srbije i ukazivanje da je Reindustrijalizacija neophodnost ukoliko želimo napredak srpskog društva i bolji i kvalitetniji život za sve građane Srbije uspešno je završeno. Posle dve godine intenzivnog rada, desetine dopisa upućenih predstavnicima prethodne i sadašnje vlade, poslodavačkim udruženjima i kolegama iz drugih sindikata uz snažnu podršku Friedrich Ebert fondacije Industrijski sindikat Srbije je dočekao da Reindustrijalizacija bude deo opštenacionalnog projekta podržan od Vlade Republike Srbije, političkih stranaka, poslodavac, stručne javnosti i naravno industrijskih sindikata.
ISS je mišljenja da postoje neophodne dodatne aktivnosti koje moraju da prate i omoguće uspešno sprovođenje procesa Reindustrijalizacije. Preko 300 000 radnika zaposlenih u industriji Srbije koji rade u hiljadama preduzeća zahtevaju da Vlada Republike Srbije u sklopu najavljene rekonstrukcije Vlade formira Minsitarstvo industrije. Najavljenu Reindustrijalizaciju i novu industrijsku politiku nemoguće je uspešno realizovati kroz postojeću strukturu Ministartsva finansija i privrede. Ukoliko Ministarstvo industrije zaživi stvara se neophodnost novog sektorskog kolektivnog ugovora za industriju. jedan od prvih dokumenata koje bi Minsitarstvo industrije trebalo da izradi jeste Strategija industrijske politike na petogodišnji ili desetogodišnji period.
Radi stvaranja veće participacije predstavnika zaposlenih u industrijskim preduzećima neophodno je usvojiti zakonski okvir o Radničkim većima i Industrijski sindikat Srbije planira da u narednih nekoliko nedelja Vladi Republike Srbije i Skupštini dostavi predlog Zakona o radničkim većima.
Na kraju ali možda i najvažnija stvar jeste da je neophodno izvršiti radikalne promene na nivou upravljanja preduzećima koja su u državnoj svojini ili procesu Restrukturiranja. Industrijski sindikat Srbije će ove svoje stavove i mišljenja proslediti Vladi Republike Srbije, Skupštini, poslničkim klubovima, poslodavačkim udruženjima i sindikatima iz industrijske grupacije tražeći podršku za stvaranje preduslova za uspešno sprovođenje najavljene Reindustrijalizacije.
Iako najavljeno uključenje sindikata u proces Reindustrijalizacije, sindikati nisu postali deo oformljenih radnih grupa koje treba da u toku javne rasprave daju konačni okvir programa reindustrijalizacije. Bez učešća sindikata uspešno sprovođenje Reindustrijalizaicje će biit onemogućeno.

 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"