ARHIVA VESTI
     
 
KONFERENCIJA POVODOM INICIJATIVE O RATIFIKACIJI KONVENCIJE C 183 I PREPORUKE R 191 O ZAŠTITI MATERINSTVA MOR-A IZ 2000. GODINE

RODJENJE DETETA - ODGOVORNOST DRUŠTVA





Beograd, 4.04.2007.
U skladu sa preporukom MKSS i MOR-a, a nakon Konferencije u Tirani na temu Zaštite materinstva u Jugoistočnoj Evropi, Sekcije žena UGS"Nezavisnost" i SSS su pokrenule inicijativu, da Skupština Republike Srbije ratifikuje Konvenciju o zaštiti materinstva C183,sa Preporukom R191. Povodom te inicijative 30.03.2007. u Tanjug-Press centru održan je Okrugli sto.Cilj ove inicijative je ratifikacija ove konvencije sa jasnim političkim ciljem, da je rodjenje deteta odgovornost društva, a ne samo majke.

Sa Konferencije u Tirani,upućena je Deklaracija o zaštiti materinstva u zemljama jugoistočne Evrope uz preporuku za ratifikaciju ove konvencije u svim ovim zemljama.Konvencija sadrži nekoliko značajnih poglavlja:zaštita zdravlja, porodiljsko odsustvo, odsustvo u slučaju bolesti i komplikacija, naknade, novčane zadruge, zaštita zaposlenih i diskriminaciju majke dojilje i njihovih prava i niz drugih veoma značajnih pitanja za zaposlenu ženu u toku planiranja porodice i generalno zaštite materinstva.

Ova konferencija održana u Beogradu 3. aprila 2007. godine, je prva u okviru kampanje od pet okruglih stolova širom Srbije, koji će biti održani u cilju promocije pitanja zaštite materinstva. Na Konferenciji su pored predstavnika organizatora, Fridrih Ebert Fondacije, gospodina Franka Hantkea, koji je održao pozdravni govor; Dobrile Iličić, predsednice Sekcije žena UGS"Nezavisnost" i Slobodanke Branković, Sekcija žena Saveza Sindikata Srbije, uzeli učešće i Snežana Bogdanović, Načelnica odeljenja za rad u Ministarstvu za rad, zapošljavanje i socijalnu politiku, sa temom Zaštita materinstva u Republici Srbiji; Leposava Živanović, pravnica u Sekcijie žena UGS"Nezavisnost", sa temom, Procedura ratifikacije konvencije C183, sa Preporukom o zaštiti materinstva R191; Predrag Petrović, načelnik odeljenja za poslove u oblasti Populacione politike i finansijske podrške porodici Ministarstva rada zapošljavanja i socijalne politike, sa uvodom u Zakon o finansijskoj podršci porodici i prezentacijom Predloga Strategije podsticanja radjanja Vlade Republike Srbije. Dr. Mirjana Rašević, direktorka Instituta društvenih nauka je imala izlaganje na temu "Fenomen nedovoljnog radjanja".

Nakon ovih izlaganja bila je veoma "živa diskusija", uz učešće velikog broja predstavnica NVO u Srbiji: Zorana Šijački, predsednica Pokrajinskog Zavoda za ravnopravnost polova je imala nekoliko rodnih primedbi na prethodna izlaganja, Dragana Petrović, predsednica Saveta za rodnu ravnopravnost, Vlade RS; Jelica Rajačić Čapaković, članica Ženske Vlade i bivša sekretarka Pokrajinskog Sekretarijata za rad, socijlna pitanja i rodnu ravnopravnost; Vera Marković, potpredsednica Foruma žena Socijaldemokratske Unije, koje su podržale inicijativu i uputile još predloga na temu. Učešće u diskusiji je uzela i Zlata Zec, predstavnica stručne službe UGS"Nezavisnost", Dubravka Stajić, ekspertkinja i spoljna saradnica UGS"Nezavisnost".Zlata Zec je insistirala na većem učešću sindikata u pripremu svih nacionalnih strategija. Okruglom stolu je prisustvovala i uzela učešće u diskusiji i gošća iz Sarajeva, Emina Merdžanić, koordinatorka MKS-a za jugoistočnu Evropu za pitanja rodne ravnopravnosti. Iznela je nekoliko primera iz BiH iz oblasti zaštite materinstva.


Na osnovu diskusije, Gordana Aleksić, nacionalna koordinatorka Sekcije žena UGS"Nezavisnost", je kao moderatorka okruglog stola priredila zajednički zaključak kojim je prihvaćena inicijativa o ratifikaciji Konvencije C183 sa preporukom R 191 MOR-a, ali da u svim inicijativama o zaštiti materinstva i nacionalnim zakonodavstvima, treba voditi računa da se ne umanje već postojeća prava u zaštiti materinstva i zadrži postojeći zakonodavni nivo, uključujući i trajanje porodiljskog odsustva. U tom cilju treba insistirati na razvoju socijalnog dijaloga na svim nivoima i u svim institucijama i telima, posebno kod pripremanja budućih i postojećih predloga strategija; lobirati u političkim krugovima i u Skupštini Republike Srbije za ratifikaciju Konvencije C 183 sa Preporukom R 191 MOR-a. Zajednički stav je, da je rođenje deteta odgovornost društva, a ne samo majke i porodice. Celu kampanju je finansijski i organizaciono podržala Fondacija Fridrih Ebert.

 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"