ARHIVA VESTI
     
 
MINISTAR FINANSIJA I PRIVREDE MLAĐAN DINKIĆ ODRŽAO DANAS SASTANAK SA REPREZENTATIVNIM SINDIKATIMA I RUKOVODSTVOM ŽELEZARE SMEDEREVO

MENADŽMENT ŽELEZARE DOBIO NALOG DA OD PONEDELJKA KRENE SA POKRETANJEM JEDNE VISOKE PEĆI




Smederevo, 01. mart 2013.

Ministar Finansija i privrede Mlađan Dinkić, danas je u Smederevu održao sastanak sa reprezentativnim sindikatima i rukovodstvom Železare Smederevo. Na sastanku je objavio plan B. Plan B je model koji uz garancije kreditnih linija Vlade Republike Srbije za Železaru sadrži u sebi i potrebu ušteda. Uštede se odnose na energente (struja i zemni gas), tehničke gasove (firma Messer) i smanjenje satnine za 20 procenata zaposlenima u Železari u odnosu na ugovorenu zaradu koja trenutno važi do kraja 2013. godine. Osim smanjenja satnina sve odredbe postojećeg Kolektivnog ugovora u Železari Smederevo do kraja 2013. godine bi ostale na snazi i imati važnost do trenutka pojave strateškog partnera.

Ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić je sindikatima i menadžmentu kompanije preneo  detaljne informacije za pokretanje jedne visoke peću u Železari Smederevo, za koje je dobio saglasnost na sastanku sa najvišim državnim vrhom: predsednikom Srbije, predsednikom Vlade, Prvim potpredsednikom Vlade, Ministarkom energetike...

Sa sukcesivnim pokretanjem proizvodnje u Železari na posao će se vratiti svih 5.000 zaposlenih i primiće se još 250-300 novih zaposlenih. Ono što je za zaposlene najbitnije, to je da će svi učesnici u procesu pokretanja visoke peći morati da daju svoj doprinos štednji, kako bi Železara mogla da proradi. Te uštede (energenti, tehnički gasovi i satnina) iznose oko 30 miliona dolara na godišnjem nivou.



-„Situacija na tržištu čelika u Evropi je jako teška: U mnogim zemljama se razmatra zatvaranje čeličana. Sa aspekta „surove ekonomije”, ako je očekivani gubitak Železare Smederevo oko 30 miliona dolara do kraja  2013. godine moglo bi se razmišljati da li pokrenuti ili ne proizvodnju. Međutim, imajući u vidu da bi nepokretanjem Železare „umro čitav jedan grad”, da će sa pokretanjem proizvodnje visokokvalitetnog čelika rast industrije u 2013. godini biti 5 %, da će  preko 5000 porodica  opstati, da će mnoge firme u metalskom kompleksu proraditi, da će biti mnogo pozitivnih povratnih efekata od pokretanja visoke peći u Železari – ova odluka je opravdana,” rekao je Ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić.

Mileta Gujaničić je pozdravio dolazak Ministra za finansije i privredu Mlađana Dinkića sa svojim saradnicima i u vezi sugestije da bi sindikati trebali da učestvuju na uštedama, informisao Ministra da odluke koje treba da donese sindikat on ne može u ovom trenutku da ih saopšti . Stav Odbora poverenika „Nezavisnog sindikata metalaca” po ovom pitanju dostaviće se menadžmentu kompanije i Ministarstvu finansije i privrede u ponedeljak 4. marta 2013. godine, posle odluke koju donese Odbor poverenika. Takođe je informisao Ministra i sve prisutne da model koji oni predlažu nije nešto što je nepoznato „Nezavisnom sindikatu metalaca” i da je to nešto što se pokazalo kao dobro u očuvanju radnih mesta zaposlenih, kao što je to bio slučaj Nemačka, Austrija i neke druge zemlje EU. Mileta Gujaničić je na sastanku Ministru Dinkiću predao Plan aktivnosti oko obeležavanja 100. godina postojanja Železare Smederevo i prelaska države Srbije sa poljoprivredne u industrijsku zemlju.


 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"