ARHIVA VESTI
     
 
TAIEX i Evropska komisija održali radionicu o Socijalnom dijalogu. Radionici nisu prisustvovali predstavnici Socijalno ekonomskog saveta i trenutno priznati reprezentativni poslodavci. Oštre kritike trenutnog stanja socijalnog dijaloga od predstavnika srpskih sindikata. Industrijski sindikat Srbije dao svoj doprinos u radu radionice insistiranjem na razrešenju gordijevog čvora u socijalnom dijalogu u Srbiji.

GORDIJEV ČVOR U SOCIJALNOM DIJALOGU




Beograd, 26-27.02.2013.

U Beogradu je od 26-27. februara održana radionica o Socijalnom dijalogu.  Cilj ove radionice bio je bolje funkcionisanje registra sindikalnih organizacija, izgradnja kapaciteta Socijalno ekonomskih saveta na svim nivoima i podrška socijalnom dijalogu u Srbiji kroz primere dobre prakse iz regiona i Evrope.

Ovu radionicu je obeležio pre svega nedolazak aktuelnih ključnih aktera socijalnog dijaloga u Srbiji i članova nacionalnog Socijalno ekonomskog saveta, predstavnika Saveza Samostalnog sindikata Srbije i Nezavisnosti, ali i predstavnika poslodavačkih organizacija. Time su pokazali koliko im je stalo do socijalnog dijaloga u Srbiji,  koliko imaju dobru volju za razvoj dijaloga ali i koliko uvažavaju organizatore i goste-učesnike radionice iz Italije, Irske, Poljske, Slovenije, Španije, Belgije i predstavnike Međunardne organizacije rada. Prisutni učesnici su mogli čuti vrlo dobre i korisne primere dobre prakse o socijalnom dijalogu iz pomenutih zemalja iz ugla poslodavaca ali i iz ugla sindikata.


  


Razočarani trenutnim stanjem socijalnog dijaloga i neaktivnom ulogom države i Ministarstva rada, predstavnici sindikata su uputili oštru kritiku na rad nacionalnog Socijalno ekonomskog saveta, Odbora za reprezentativnost  i svih članova koji ometaju rad ta dva tela. Svim prisutnima je jasno da se što pre mora nešto učiniti da se razreši „gordijev čvor“ u srpkom socijalnom dijalogu.


  


Prisutni su kroz brojne predloge pokazali dobru volju za nastavak zajedničkih aktivnosti na razvoju socijalnog dijaloga i kolektivnog pregovaranja ali uz pomoć pre svega Ministarstva rada, zapošljavanja i socijalne politike, novu zakonsku regulativu koja se odnosi na rad Socijalno ekonomskog saveta, Odbor za reprezentativnost i dokazivanje reprezentativnosti i način registracije sindikata. U ovoj reformi je najvažnije da se omogući nastavak socijalnog dijaloga i pregovaranja  sa onima koji pokazuju dobru volju i bez onih koji su podlegli političkim pritiscima, korupciji i ličnim interesima. U tom smislu  Industrijski sindikat Srbije će pružiti svoj doprinos zajedno sa ostalim zainteresovanim sindikatima, poslodavcima i predstavnicima države.


  


TAIEX i Evropska komisija su  podržale radionicu uz logističku pomoć Ministarstva rada, zapošljavanja i socijalne politike RS.

 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"