ARHIVA VESTI
     
 
XVI Ekonomsko politički forum na temu „Srbija i reforma poljoprivrede“ koji je održan u Beogradu u organizaciji Fondacije Konrad Adenauer i Business info group potvrdio je neophodnost reforme poljoprivrednog sektora kao značajnog nosioca razvoja Srbije. Reforma poljoprivrede nesprovodiva bez Reindustrijalizacije industrijskih postrojenja.

SRBIJA I REFORMA POLJOPRIVREDE




Beograd, 26.02.2013.g.

      XVI Ekonomsko politički forum na temu „Srbija i reforma poljoprivrede“ koji je održan u Beogradu u organizaciji Fondacije Konrad Adenauer i Business info group potvrdio neophodnost reforme poljoprivrednog sektora kao značajnog nosioca razvoja Srbije.



     Učesnici predstavnici vlade, državni sekretar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Danilo Golubović, Fondacije Konrad Adenauer, direktor Henri Bohnet,  predstavnik Heinekena, Vesko Perović kao i stručnjaci iz oblasti agroekonomije i poljoprivrede, Goran Živkov konsultant Seedev-a, direktor Instituta za ekonomiku poljoprivrede Dr Drago Cvijanović su doneli zajednički zaključak da je reforma srspke poljoprivrede neophodnost koja omogućava razvoj značajnog dela srpske industrije i poljoprivredu postavlja u sam vrh sektora koji kroz izvoz i upošljenje može presudno uticati da srpski budžet bude znatno veći i time stvoriti preduslov za investiranje i pomoć najugroženijim socijalnim kategorijama.

     Forum je razmatrao i glavne pravce reforme poljoprivrede u zemljama EU, kakva je agrarna politika potrebna Srbije od 2013.g., koliko sektor poljoprivrede može da obezbedi novih randih mesta, kakve su mogućnosti korišćenja Evropskih fondova za poljoprivredu, kako iskoristiti proizvodne potencijale za povećanje izvoza i šta srpska poljoprivreda može da ponudi stranim tržištima pod konkurentnim uslovima.



     U radu Foruma je učestvovao i predsednik Industrijskog sindikata Srbije Dragan Matić koji je ukazao da uspešnost reforme poljoprivrede je u direktnoj zavisnosti od procesa Reindustrijalizacije i stvranja nove Industrijske politike koja se u značajnoj meri mora nasloniti na poljoprivredne potencijale i potrebe poljoprivrednika ukoliko žele da povećaju svoju konkurentnost. Pored poljoprivrede i industrije u „paketu“ razvojnih šansi Srbije treba staviti i sektor energetike koji bitno doprinosi ostvarenju planova Vlade Republike Srbije kako za poljoprivredu tako i za industriju.

 

 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"