ARHIVA VESTI
     
 
FABRIKA ŠINSKIH VOZILA "GOŠA" U "ŽOS" TRNAVA SLOVAČKA

PRIBLIŽAVANJE DVA VELIKA SISTEMA




Beograd,2.04.2007.
Predstavnici Sindikata “Nezavisnost“ Fabrika šinskih vozila, imali su priliku da u dogovorenoj poseti ŽOS-Trnava, upoznaju način organizovanja preduzeća, obidju proizvodne pogone i upoznaju se sa kolegama iz sindikata koji deluje u preduzeću ŽOS. ŽOS-Trnava je početkom 2007. godine privatizovala Fabriku šinskih vozila, tako da ova poseta ima i simboličan karakter približavanja dva velika privredna sistema iz Slovačke i Srbije, s obzirom da su osnovani približno iste godine, ŽOS - 1924, a Goša 1923. godine.

U samom preduzeću, primetna je odlična organizacija posla i visok stepen industrijske discipline, ali u Fabrici šinska vozila je moguće obavljati mnogo složenijih vrsta poslova, nego što se to može u ŽOS-Trnava. Predstavnike Nezavisnosti su primili i predsednik sindikata Rudolf Brezovski, kao i vlasnik ŽOS Trnave Vladimir Porom. Kolega Brezovski je pojasnio rad i funkcionisanje sindikata, kao i odredjene delove iz radnog zakonodavstva u Slovačkoj, te delove kolektivnog ugovora u samom preduzeću.

Kao i u Srbiji, ni u Slovačkoj nisu svi članovi sindikata i na tome svi sindikati moraju ozbiljno da porade. Ohrabrujući podatak je, da do kraja 2007.godine, investicije u Fabriku šinskih vozila treba da budu 1.3 miliona eura. Ova značajna investicija govori o ozbiljnosti kupca,a novac će se iskoristiti za osposobljavanje proizvodnih linija,proširivanje kapaciteta, ukupnu modernizaciju, što u krajnjem ishodu treba da dovede do većeg upošljavanja naših radnika i novog zaposlenja. Dogovoreno je da se kontakti nastave, jer i FŠV i ŽOS su deo jedne zajedničke porodice.

 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"