ARHIVA VESTI
     
 
Sednica Odbora za čelik IndustriAll Europian Trade Union održana u Briselu. Preko četrdeset učesnika iz jedanest zemalja Evrope. U radu Odbora učestvovao Mileta Gujaničić ispred Industrijskog sindikata Srbija.

IMA LI EVROPSKI ČELIK BUDUĆNOST?




Brisel, 20.02.2013.g.

     Redovna sednica Odbora za čelik IndustriAll Europian Trade Union koja je održana u Briselu okupila je preko četrdeset učesnika iz jedanest zemalja Evrope. U radu Odbora učestvovao je Mileta Gujaničić ispred Industrijskog sindikata Srbije imajući mogućnost da dobije uvid kako u globalna tako i nacionalna dešavanja po pitanju čelika.



     Odboru su od strane Barta Samina prezentovane najnovije informacije o situaciji u evropskoj industriji čelika a o trendovima i nacionalnim iskustvima govorio je Dominigue Caboret. Učesnici su sa dužnom pažnjom ispratili i analizirali prezentaciju na temu Budućnosti evropskog čelika koja je još uvek sa nizom nepoznanica ali i podatkom da je evropski čelik doduše malo drugačije struktuiran ima budućnost. To se posebno videlo u izlaganju Isabelle Bartnes koja je iznela program i prioritete industrije čelika u 2013.godini. Takođe se razmatrala situacija u strukturalnim fondova namenjenih evropskoj idnustriji čelika a izlaganje i prezentaciju na tu temu imala Manuela Geleng.

     Na osnovu svega iznetog konstatovano je da se evropska industrija čelika sporo oporavlja i da je rast usko vezan za povećanu potražnju od strane autoindustrije i sektora građevine. Zabrinjavajuće su informacije o zatvranju značajnog broja nacionalnih čeličana i mogućem zatvranju čeličana na godinu, dve dok kriza traje. Zatvranje ovih čeličana u velikoj meri ugrožava potrebe Evropske unije za čelikom. Glavni razlog zatvarnja čeličana su povećane cene enrgenata i sirovina. Kvalitetan evroposki čelik ima prođu na međunarodnom tržištu što je uzrokovano uvođenjem novih procesa i tehnologija, povećanom energetskom efikasnošću i programima zaštite okoline (no carbon tehnologije i čistog čelika) a što je u skladu sa poštovanjem standrada Evropske unije u oblasti čelika.



     Sindikati značajnije učestvuju u strukturiranju i implementaciji fondova, definisanju aktivnosti i regulativa. Veliki pomak je napravljen i u oblasti izraženijeg socijalnog dijaloga koji doprinosi da se problemi po pitanju gunitka radnih mesta u sektoru čelika lakše prevazilaze. Sve ove i mnoge druge informacije biće od izuzentog značaja sindikatima u Železari Smederevo koji se nalazi u izuetno delikatnoj situaciji i neizvesnosti po pitanju dolaska ruskog kapitala i opstanka Železare.

 

 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"