ARHIVA VESTI
     
 
UN Women u Beogradu organizovala obuku o Principima osnaživanja žena. Projekat realizovan uz učešće i podršku UN Globalni dogovor u Srbiji. Učesnici radionice iz Unije poslodavaca Srbije, Udruženja poslovnih žena, Pokrajinskog ombudsmana, crnogorskih sindikata, Saveza samostalnih sindikata Vojvodine i Industrijskog sindikata Srbije kao člana Globalnog dogovora UN u Srbiji.

RAVNOPRAVNOST ZNAČI USPEŠNO POSLOVANJE




Beograd,4-6.02.2013.

UN Women kao deo Ujedinjenih nacija koji se bavi rodnom jednakošću i osnaživanjem žena, tokom 2013. godine sprovodi Kampanju o rodnoj ravnopravnosti u poslovanju u Srbiji i Crnoj Gori, realizujući 4 tematski slična projekta sa Unijom poslodavaca Srbije, Udruženjem poslovnih žena, Pokrajinskim ombudsmanom i crnogorskim sindikatima.

Radionica o Principima osnaživanja žena – Rodna ravnopravnost u Poslovanju koja je održana od 4-6.02.2013. godine u Beogradu predstavlja početnu fazu projekta tokom koje se vrši obuka trenera za principe osnaživanja žena u kompanijama i preduzećima. Obuku su realizovale stručnjakinje UN Women i UN Globalni dogovor iz Njujorka koje su angažovane na radu na Principima žena globalno.



Ekspertsku pomoć u pripremi radionica je pružila trenerica iz oblasti rodne ravnopravnosti, Jelena Stefanović iz Beograda. U nastavku projekta će osposobljeni treneri raditi sa više izabranih kompanija i javnih preduzeća u Srbiji u cilju njihovog potpisivanja Izjave o poštovanju Principa osnaživanja žena kojim se obavezuju da će u svim segmentima svog poslovanju poštovati specifične potrebe žena u preduzeću, u lokalnoj zajednici ali i u društvu. Kroz ovaj Projekat, stručnjaci bi pružali pomoć kompanijama u pripremanju godišnjih Izveštaja o poštovanju rodne ravnopravnosti i smernice za napredak.



Sedam Principa rodne ravnopravnosti u kompanijama su jedan od temelja društveno odgovornog poslovanja u svakom preduzeću a širenje ideje i vrednosti rodne ravnopravnosti osnov uspešnog poslovanja kompanija u Evropi i svetu.

Tokom obuke učesnici su se bavili pojedinačno sledećim principima i njihovim uzročno posledičnim vezama:



  1. Na visoke upravljačke pozicije postavljati rukovodioce pposvećene rodnoj ravnopravnosti.

  2. Prema svim ženama i muškarcima na poslu pravedno postupati-poštovati i podržavati ljudska prava i nediskriminaciju.

  3. Obezbediti zdravlje, bezbednost i blagostanje svih radnica i radnika.

  4. Promovisati obrazovanje, obuku i stručno usavršavanje žena.

  5. Razvijati kompaniju, lanac snabdevanja i marketing na način koji osnažuje žene.

  6. Promovisati ravnopravnost kroz inicijative u društvu i zagovaranje.

  7. Meriti napredak rodne ravnopravnosti i javno izveštavati i njemu.


Osnov za poštovanje svih Principa je pre svega sprovođenje i poštovanje svih zakona koji se bave radnim odnosima i ravnopravnošću, pre svega Zakona o radu, Zakona o ravnopravnosti polova, Zakona o zabrani diskriminacije, Porodičnog zakona , Zakona o zabrani zlostavljanja na radu i Međunarodnih konvencija iz ove oblasti. Kontrolni mehanizam u sprovođenju imaju državne institucije, pre svega Inspekcija rada koja mora ozbiljnije da se bavi zabranom diskriminacije i sprovođenjem rodne ravnopravnosti.

Industrijski sindikat Srbije je kao jedini sindikat u članstvu Globalnog dogovora u Srbiji, potpisnik deset opštih principa Globalnog dogovora. Na ovoj obuci ISS je imao svoju predstavnicu, Gordanu Aleksić, članicu Radne grupe za socijalno uključivanje.

 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"