ARHIVA VESTI
     
 
USPOSTAVLJANJE SINDIKALNE SARADNJE SINDIKATA "RTB" BOR NEZAVISNOST I SINDIKATA "KUPRUM" RUMUNIJA

UPOZNAVANJE SA FIRMOM "KUPRUM"




Beograd, 2.4.2007.
Delegacija GSM «Nezavisnost» u sastavu Negoslav Jovanović, podpredsednik, Rudolf Navijalić predsednik, Dragan Jankucić, podpredsednik i Mladen Ursulović, član Zajedničkog odbora sindikata «Nezavisnost» RTB Bor, posetili su 27. marta 2007. godine, sindikat "Elkond Kuprum" Zalau. Poseta je organizovana na bazi Protokola o medjusindikalnoj saradnji izmedju Granskog sindikata metalaca «Nezavisnost» Srbija i FNS Solidaritatea Metal Rumunija, a čiji je član sindikat «Elkond Kuprum». I jedna i druga centrala su članice Evropske federacije metalaca i Svetske federacije metalaca.

Cilj posete je da se predstavnici sindikata «Nezavisnost» bliže upoznaju sa funkcionisanjem kompanije Kuprum, poštovanjem kolektivnog ugovora, zaštitom na radu, politikom zarada i da u neposrednom kontaktu sa kolegama iz sindikata Elkond Kuprum razmene iskustva.Domaćini Blaj Joan, predsednik i Aleksandru Pene, podpredsednik sindikata Elkond Kuprum, upoznali su kolege iz Srbije sa stanjem u preduzeću sa stanovišta poštovanja kolektivnog ugovora i zaštite na radu i aktivnostima koje sindikat svakodnevno preduzima kako bi se radnički standardi još više unapredili i podigli na još viši nivo.

Predstavnike oba sindikata primio je i generalni direktor Kuprum CA Vasile Markuš i tehnički direktor Romulus Opreanu, koji je predstavio tri dela kompanije Kuprum i to: sedište kompanije u Bukureštu i fabrikama u Baja Mare, koja se bavi topljenjem i rafinacijom bakra i fabrikom žice Elkon u Zalau, ali sa planovima Kupruma u budućnosti.

U sklopu poseta delegacija iz Sindikata Nezavisnost obišla je proizvodne pogone Kupruma i na licu mesta se uverila.Kolege iz Zajedničkog odbora Sindikata Nezavisnost RTB Bor poslovodstvu i sindikatu predstavili su kompaniju RTB Bor i očekiavanja zaposlenih okončanjem procesa privatizacije.Naravno, nezaobilazna tema bio je i tok privatizacije RTB Bor i kontraverze koje prate ceo proces.Za sindikata Nezavisnost poseta je imala veliki značaj iz razloga kratkog roka za zaključenje kolektivnog ugovora (dva meseca) predviđenim socijalnim programom kuporpodajnog ugovora RTB Bor.

Iz razgovora sa kolegama iz Kupruma dobili smo kvalitetna saznanja o politici prema zaposlenima kompanije Kuprum, što je bio i glavni cilj posete. Pored toga sindikat Nezavisnost je na licu mesta mogao da se uveri šta predstavlja kompanija Kuprum, a ne da o tome sluša od raznih vidovnjaka i proroka koji ovih dana radnike i građane Bora ali i Srbije zatrpavaju bombastim izjavama a da se nikad nisu potrudili da svoje tvrdnje i provere. Na kraju trodnevne posete Sindikatu Elkon Kuprum Zalau dogovooren je nastavak saradnje sa sindikatom Nezavisnost RTB Bor kroz međusobnu komunikaciju pomoć i posete.

 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"