ARHIVA VESTI
     
 
Industrijski sindikat Srbije ukazuje na katastrofalno stanje u sistemu Zdravstvenog osiguranja Srbije. Pojedinac prepušten na milost i nemilost neodgovornog poslodavca i nesposobne vlasti. Napravi haos pa jačaj korupciju. Poreska uprava odgovorna za malteriranje zdravstvenih osiguranika i gubljenje prava na zdravstveno osiguranje predviđeno Ustavom Srbije.


Postoje li dve Srbije?




Ustav Republike Srbije u članu 68. Stav 1. „Svako ima pravo na zaštitu svog fizičkog i psihičkog zdravlja“. Stav 3. istog člana glasi: „Zdravstveno osiguranje, zdravstvena zaštita i osnivanje zdravstvenih fondova uređuju se zakonom“.
Na osnovu ovako formulisanih prava iz Ustava Republike Srbije, pravo na zdravstvenu zaštitu imaju svi građani Republike Srbije. Na osnovu ovako definisanog ustavnog prava donet je Zakon o zdravstvenoj zaštiti. Pored toga Zakonom o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje uređeni su sledeći doprinosi:
1. Za penziono i invalidsko osiguranje 22% (polovinu plaća zaposleni iz zarade 11% a pola poslodavac na zaradu 11%)
2. Za obavezno zdravstveno osiguranje 12,3% (polovinu plaća zaposleni iz zarade 6,15% a polovinu poslodavac na zaradu 6,15%)
3. Za nezaposlenost 1,5% (polovinu plaća zaposleni iz zarade 0,75% a polovinu poslodavac na zaradu 0,75%)
Zašto sve ovo navodimo? Zato što je je sistem zdravstvene zaštite u Srbiji normativno jasno uređen. „Malčice drugačije je u praksi.“
Zaposleni kojima poslodavac nije uplatio doprinos za zdravstveno osiguranje ne mogu da ostvare pravo na zdravstvenu zaštitu, to pravo ne mogu da ostvare ni članovi porodice koji to pravo koriste preko osiguranika kome poslodavac nije uplatio osiguranje.
Ko je smislio ovo genijalno rešenje, treba mu dodeliti Nobelovu nagradu. Ne vidimo da je nova Ministarka zdravlja preduzela nešto da se ova mera promeni, a i zašto bi. Ovom merom pogođeni su samo radnici u realnom sektoru, tj. u industriji. Oni su višestruko kažnjeni od „svoje države“. Poslodavac im je od vlastite zarade odbio iznos za doprinose i nije uplatio Fondu, već koristi njihov novac i time je načinio krivično delo protiv prava po osnovu rada i prava iz socijalnog osiguranja, za šta je predviđena novčana kazna ili kazna zatvora do 2 godine. Država ćuti, Republički fond zdravstvenog osiguranja ćuti, Inspekcija rada ćuti, Poreska uprava ćuti, svi ćute i prave se nevešti.
Sindikati i zaposleni u firmama koje nisu uplatile doprinose za zdravstveno osiguranje, prinuđeni su da blokiraju ulice, puteve, kako bi obezbedili Ustavom zagarantovano pravo na zdravstvenu zaštitu za sebe i svoje porodice. Strašno!
Država, u čijim je rukama moć, umesto da kazni poslodavca, dodatno kažnjava već oštećene radnike i njihove porodice. Šta očekuje? Da zaposleni uzmu sprovođenje zakona i pravdu u svoje ruke! Da li zaposleni kome je potrebna zdravstvena zaštita treba da zadene pištolj za pojas i natera poslodavca da mu uplati osiguranje? Da li to treba da se desi da bi se ova država dovela pameti!? Ovaj problem nemaju zaposleni u javnom sektoru i državnoj upravi. Nikada ga nisu ni imali! Najnoviji nalaz Državne revizorske institucije da Gradsko saobraćajno preduzeće Beograd (GSB) nije za 2011. godinu platilo poreze i doprinose , a da su zaposleni bez problema ostvarivali pravo na zdravstvenu zaštitu, dovoljno govori o dvostrukim aršinima. Kao da postoje dve Srbije! Na jednoj strani javni sektor koji troši Budžetska sredstva i kome je dozvoljeno sve i drugi, realni sektor, koji puni Budžet, na kome se primenjuje sve i vrši eksperiment sa neizvesnim ishodom.
Poseban problem predstavlja ponašanje zdravstvenih ustanova u Srbiji. Iako pacijent ispuni sve zakonom predviđene uslove, suoči se sa nekakvim internim propisom same zdravstvene ustanove. Haos koji je namerno stvoren,idealan je za korupciju i sva je prilika da je haos i napravljen upravo zbog toga. Zdravstveni sistem u Srbiji se ponaša kao da je sve organizovano zbog zdravstvenog sistema a ne građana (pacijenata).
Država i resorno ministarstvo mirno posmatraju kako zdravstveni sistem maltretira vlastite građane (pacijente) koji godinama izdvajaju sredstva za rad zdravstva, a kada im zatreba usluga, to pravo ne mogu da ostvare zbog zdravstvene birokratije koja je izgleda sama sebi dovoljna i koja smatra da je iznad Ustava i zakona. Da li treba da dođe do sveopšte pobune da bi se problem rešio ili neko normalan u ovoj državi, a valjda je normalan ako se nalazi na odgovornoj funkciji, treba da rešava problem ili se po pravdu , ponovo mora ići u Strazbur.
Kada je tako sa Ustavom zagarantovanim pravom na zdravstvenu zaštitu, kako li je tek u ostalim oblastima.

 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"