ARHIVA VESTI
     
 
Ako je suditi po izjavama najviših političkih zvaničnika 2013. godina bi trebalo da bude godina industrijskog rasta, investiranja u privredu, borbe za svako radno mesto i smanjenje državne i javne potrošnje. Industrijski sindikat Srbije (ISS) obradovan potezima Vlade Republike Srbije i resornih ministarstava.

DOBAR POČETAK 2013.




Beograd, 10.01.2013.

Višegodišnje zajedničko zalaganje Samostalnog sindikata metalaca Srbije (SSMS) i Industrijskog sindikata Srbije usmereno ka novoj industrijskoj politici i Reindustrijalizaciji naišla su na puno razumevanje Vlade Republike Srbije, premijera i ministara koji su u prvim intervjuima u 2013. godini izrekli niz ohrabrujućih stavova koji su u saglasju sa stavovima SSMS i ISS izrečenih u protekle dve godine.



U jednom od intervjua premijer Ivica Dačić ukazuje da je  interes države i građana izgradnja efikasnih institucija države i odlučno suprotstavljanje svim oblicima monopola i drugih privilegovanih položaja. Premijer Dačić smatra da privlačenje investicija mora biti u centru svih prioriteta kao i Reindustrijalizacija. Svež kapital otvara nova radna mesta, uvodi moderne tehnologije, efikasan menadžment i novu korporativnu kulturu.

Krajnji cilj ovako formulisane ekonomske politike mora biti povećanje standarda svih građana i dinamičan i održiv privredni tok. Povećanje društvenog bruto proizvoda i međunarodne konkurentnosti doprineće smanjenju nezaposlenosti i platno- bilansne ravnoteže. Nova efikasna politika zapošljavanja podrazumeva osposobljavanje postojeće radne snage za nove tehnologije i industrijsku proizvodnju.

Premijer ukazuje da je neophodno usmeriti aktivnosti na smanjenje javne potrošnje i održavanje makroekonomske stabilnosti. Ako se ne pokrene privreda neće se moći pričati o bilo kakvim drugim ciljevima pa ni političkim.

Novi makro-ekonomski okvir do 2016. godine mora biti zasnovan na otklanjanju ključnih disproporcija prisutnih između ukupne proizvodnje i potrošnje, imeđu domaće štednje i nivoa neophodnih investicija, između uvoza i izvoza koji stvara neodrživ jaz koji se pokriva daljim zaduživanjem.

Takođe, postoji jaz između aktivnog i izdržavanog stanovništva, između broja zaposlenih i nezaposlenih, zaposlenih u administraciji i u proizvodnom sektoru, broju zaposlenih i broju penzionera i td.

Premijer naglašava važnost novog zakona o javnim nabavkama nadajući se da će se on primenjivati u jednom opšte društvenom i privrednom konsenzusu, a to znači između ostalog, preporuku da se mnogo više pažnje posveti domaćim preduzećima.



U svojim prvim izjavama ministar finansija i ekonomije Mlađan Dinkić ističe da država u 2013. prvo mora da sredi svoje finansije –prepolovi budžetski deficit i zaustavi rast javnog duga. Dinkić očekuje i rast BDP od 2% i povećanje izvoza od 25% sa prošlogodišnjih 8,6 milijardi evra na 10,8 milijardi evra. Investicije i izvoz će doprineti rastu dok će  se državna i javna potrošnja smanjivati. Ohrabruje  i izjava da je država blizu odluke o izgradnji nove fabrike poljoprivrednih mašina koja će proizvoditi traktore, kombajne i druge priključne mašine. Osnov nove fabrike predstavljali bi radnici  IMT-a i IMR-a a na sličan način pristupiće se i drugim problemima fabrika u Restrukturiranju, nekadašnjih socijaličkih giganata sa ciljem pokretanja proizvodnje, zaposlenja radnika i podizanja konkurentnosti na tržištu.

Iz ministarstva finansija i privrede izašao je novi slogan za 2013. godinu „BORBA ZA SVAKU FABRIKU I SVAKO RADNO MESTO“.



Ovaj slogan je izrekao  Aleksanadar Ljubić, državni sekretar ministarstva finansija i privrede, najavljujući početak bitke za 175 preduzeća u Restrukturiranju u kojima je 58 000 zaposlenih i stvaranja uslova za održivo poslovanje. Državni sekretar ukazuje da interesovanje stranih investitora ne jenjava a što će direktno doprineti i rastu zapošljavanja ako ne u 2013. a ono u 2014. godini. Iskustvo dobijeno kroz restrukturiranja Zastave upotrebiće se i na druga preduzeća. Prvi korak bi trebao da bude utvrđivanje stvarnog stanja u preduzećima, njihova mogućnost za pokretanje proizvodnje te dodatno investiranje kako bi fabrike bile konkurentne sa kvalitetnim proizvodima. Ovim bi se preduzeća  osposobila za samostalno održivo poslovanje i kao takva ponudila kupcima. Sva preduzeća u Restruktruriranju podeljena su u četiri grupe. U prvoj grupi su strateški važna preduzeća koja će postati državna ( RTB Bor, Petrohemija,...). U drugoj grupi su preduzeća  čija će imovina biti ponuđena kupcima bez dugova. U trećoj su firme u kojima je postupak pripreme za privatizaciju okončan ali je ostala neka imovina i mali broj zaposlenih. Njih čeka reorganizacija ili stečaj.  U četvrtoj grupi su pojedinačna preduzeća (IMT, IMR, FAP, 14. Oktobar, Fabrika kablova Jagodina,..) u koja će država investirati i  tražiti strateške partnere.

Šta reći posle svega izrečenog?  Da li je ovo plod višegodišnjih stručnih analiza ili su pojedini krenuli u novu političku kampanju očekujući nove izbore. Šta god bilo, članovima vlade treba dati punu podršku za izrečene namere uz napomenu da u prvim anketama sprovedenim među građanima Srbije na pitanje, šta priželjkuju u 2013. godini, 27% je odgovorilo, zaustavljanje ekonomske krize, a 26% priželjkuje više investicija i radnih mesta, 38% je delimično zadovoljno efektima ekonomske politike vlade, dok je 36% nezadovoljno. Na pitanje, od čega najviše strahuju građani Srbije u 2013. godini,  26% ispitanika je istaklo strah od daljeg pada  društvenog standarda, a 23% strahuje od gubitka posla. Ovi pokazatelji bi trebalo da budu vodilje našoj političkoj i privrednoj eliti u toku 2013. godine.

 

 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"