ARHIVA VESTI
     
 
POSETA EVROPSKE FEDERACIJE METALACA I CCMB SINDIKATU GSM “NEZAVISNOST“

TONY JANSSEN OBEĆAO PODRŠKU




Beograd, 30.03. 2007.
Od 26. do 28.marta 2007.godine u poseti GSM “Nezavisnost“ boravili su Tony Janssen, predsednik Evropske federacije metalaca (EMF) i predsednik sindikata CCMB iz Belgije i koleginica Alicja Masievic, stručni saradnik u EMF sa sedištem u Briselu.

Tokom posete kolege Tony Janssen i koleginica Alicja Masievic iz EMF i CCMB obavili su razgovor sa ministrom Slobodanom Lalovićem, u Republičkom Minsitarstvu rada, zapošljavanja i socijalne politike. Tokom razgovora ministar Lalović je istakao da je ova Vlada uradila dosta u privlačenju stranih investicija, kao i na otvaranju novih radnih mesta. Na pitanja sindikata kako vidi buduća dešavanja, ministar Lalović je istakao da su zakonska akta iz domena radnih odnosa usklađena sa zakonima Evropske unije, ali da treba još dosta toga uraditi, naglasivši pri tom da pritisci koje Međunarodna zajednica vrši na Srbiju povodom saradnje sa Hagom, kao i otimanje Kosova, može da ima negativne posledice na raspoloženje građana, pa samim tim i na buduće privlačenje stranih investicija. Sindikat nije mogao da se složi sa takvom konstatacijom, ako znamo da i nakon tri meseca Srbija nema ni Vladu ni Parlament. Na pitanje kako funkcioniše socijalni dijalog, Ministar Lalović je odgovorio da su temelji socijalnog dijaloga postavljeni kroz zakone, a da njegovo funkcionisanje treba da sprovodu sami akteri.

Po pitanju podele sindikalne imovine Ministar Lalović je izjavio da se to pitanje rešava i da to nije jednostavan proces, jer je u predhodnom periodu, ta imovina protivzakonito uknjižena na Savez samostalnih sindikata Srbije (SSS). Dok se to pitanje ne reši, za to vreme UGS “Nezavisnosti“ treba obezbediti uslove za rad.

Tokom razgovora u Ministarstvu privrede, pomoćnici Ministra. M. Josipović i S. Vuletić, informisali su predsednika EMF-a i GSM „Nezavisnost“ o privrednoj i ekonomskoj situaciji u Srbiji. U iscrpnom razgovoru zaključeno je da se mora još dosta uraditi na sigurnosti ulaganja i privlačenju stranih investicija, kako bi se „Strategija privrednog razvoja Srbije 2006-2012“ ostvarila. Ministarstvo privrede računa da će do 2012 godine stopa nezaposlenosti smanjiti sa sadašnjih 24%, na 15%, odnosno da će zaposlenje dobiti oko 650.000 radnika. Naravno, potrebno je stvoriti i povoljnu klimu za strane ulagače, ali i da se sada već uočava pojava da preduzeća iz Rumunije premeštaju svoju proizvodnju u Srbiju. Razlog za premeštaj proizvodnje nije samo ovog momenta niža cena rada, nego i obaveza Rumunije o primeni standarda. Pored toga Srbija ima sporazum sa Rusijom o bezcarinskoj trgovini. Na pitanje sindikata, da li su zadnja dešavanja u Boru dobar signal za strane investitore, gde svako može da opstruira proces i kupoprodajni ugovor, predstavnici Ministarstva za privredu su izjavili da će Vlada preduzeti sve potrebne mere da "CUPROM" uvede u posed.

Kolege iz Brisela su drugog dana posete imali mogućnost da se neposredno upoznaju sa radom GSM „Nezavisnost“ na terenu. Imali su priliku da prisustvuju suđenju u Opštinskom sudu u Smederevu, povodom otkaza ugovora o radu za 270 zaposlenih u Smederevskom „Milanu Blagojeviću“ zbog učešća u štrajku. Sindikati na zapadu, istakao je Tony Janssen ne poznaju ovakvu praksu otkazivanja ugovora o radu, jer se u zemljama Evropske unije zakonska procedura striktno poštuje. Janssen je najavio podršku kolegama u Srbiji, ali i istovremeno pozvao zaposlene da se organizuju u jake sindikate, jer od samo od njihove snage zavisi koliko će da se izbore za svoja prava.

Prilikom posete FŠV (Fabrika šinskih vozila) Smederevska Palanka i US Steel-u Tony Janssen se interesovao za postojanje kolektivnih ugovora, kao i o investicijama koje kompanije imaju nameru da ulože u modernizaciju proizvodnih kapaciteta. Rečeno je da kolektivni ugovori postoje, da se primenjuju, da što se tiče investicija i jedna i druga kompanija nastavljaju sa ulaganjenjima, jer imaju nameru da podignu kvalitet i obim proizvodnje i da svoje proizvode plasiraju na tržište Evropske unije, a i šire.

U razgovoru sa rukovodstvom GSM „Nezavisnost“ Tony Janssen je potvrdio spremnost EMF-a za podršku svojim članicama u regionu Jugoistočne Evrope, kao i da njegov CCMB i GSM „Nezavisnost“ treba da ostvare bližu saradnju i da su oni iz Belgije spremni da pomognu GSM „Nezavisnost“. Vidovi podrške i pomoći će se dogovoriti u narednom periodu.

 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"