ARHIVA VESTI
     
 
Zorana Mihajlović, ministarka za energetiku, razvoj i zaštitu životne sredine, primila predstavnike Samostalnog sindikata metalaca Srbije (SSMS) i Industrijskog sindikata Srbije (ISS). energetski sektor naslonjen na industrijske kapacitete Srbije. Uposliti radnike Srbije i promeniti Zakon o javnim nabavkama.

MINISTARKA KOJA UVAŽAVA INTERESE DRŽAVE I SINDIKATA




Beograd, 25.12.2012.

Aktivnosti Samostalnog sindikata metalaca Srbije i Industrijskog sindikata Srbije koje se sprovode u okviru Akcije „Zaposlite nas sad i odmah“ rezultirale su sastankom sa ministarkom energetike, razvoja i zaštite životne sredine Zoranom Mihajlović sa saradnicima.

Predstavnici SSMS, predsednik Zoran Vujović, Stevan Farkaš SSMS ATB Sever Subotica, Slavko Bogdanović SSMS Goša FOM kao i Dragan Matić, predsednik ISS, Dragan Grozdanović  ISS ATB Sever Subotica predstavili su ministarki mogućnosti značajnog uposlenja preduzeća iz Metalskog kompleksa angažovanim u poslovima vrednim blizu 800 miliona evra iz oblasti energetike.



Sindikalci su se zahvalili na razumevanju koje je pokazano od strane ministarke Zorane Mihajlović naznačivši da ne traže veću cenu rada niti isplatu zaostalih zarada već traže posao za  preko 14 000 radnika Metalskog kompleksa koji mogu izvršavati poslove za energetski sektor Srbije.



Ministarka Mihajlović  je saslušala sindikalce istakavši da izmene Zakona o javnim nabavkama koje su trenutno u Skupštinskoj proceduri ukoliko budu usvojena nude neka rešenja koja su od interesa srpskim preduzećima  a spremna je da sugestije i mišljenja sindikata o ovim izmenama Zakona razmotri.



Preduzećima okrenutim ka energetskom sektoru stvara se još jedna mogućnost vezana za najavljen međudržavni Ugovor o razmeni sa Ruskom Federacijom.

Zaključeno je da je neophodna subkoordinacija zajedničkih budućih aktivnosti, uključenje sindikata u Komisiju koju je formirala Vlada Republike Srbije a koju čini Konzorcijum četrnaest preduzeća a sledeći sastanak sa ministarkom Mihajlović se planira za januar 2013. godine.

Suzdržanost ministarke i razumevanje problematike sa kojima se susreću metalska preduzeća ohrabrila je prestavnike sindikata koji su se u prošlosti  često susretali sa političkim populizmom i obećanjima koja nisu imala uporište u realnosti.

 

 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"