ARHIVA VESTI
     
 
U Beogradu održana Prva međunarodna naučna konferencija o Zapošljavanju, edukaciji i preduzetništvu. Konferenciju organizovala Visoka škola za poslovnu ekonomiju i preduzetništvo (VŠ PEP) uz učešće velikog broja priznatih svetskih i domaćih stručnjaka iz oblasti ekonomije i preduzetništva. Zapošljavanje je posledica konkurentnog poslovanja. Industrijski sindikat Srbije gost konferencije.

NAJVEĆI SOCIJALNI I POLITIČKI RIZIK U SRBIJI JE NEZAPOSLENOST




Beograd,13- 14.12.2012.

U Beogradu  je u organizaciji Visoke škole za poslovnu ekonimiju i preduzetništvo  održana Prva međunarodna naučna konferencija na temu Zapošljavanje, edukacija i preduzetništvo. Ova tema okupila je eminentan broj naučnih radnika, stručnjaka iz oblasti ekonomije i preduzetništva iz Srbije  i sveta, predstavnika Ministarstva rada, socijalne politike i zapošljavanja, Ministarstva spoljne i unutrašnje trgovine  i telekomunikacija, predstavnici banaka i  Industrijskog sindikata Srbije.

U dvodnevnoj konferenciji u  više odvojenih sesija razmatrane su značajne  teme iz oblasti   Novih tehnologija, inovacija i znanja u edukaciji, zapošljavanja i preduzetništva. Veliki broj tema tretiran je i iz rodnog ugla i uticaja na položaj žena u društvu uz zaključak da žene nisu ravnopravne sa muškarcima u Srbiji i da „jednaka prava ne znače i jednak položaj“.  Prikazan je veliki broj prezentacija, naučnih radova a učešće su uzeli brojni stručnjaciji,  profesori sa Visoke škole za poslovnu ekonomiju i preduzetništvo ali i veliki broj svetski priznatih stručnjaka i profesora koji sarađuju sa ovom uglednom visokom  školom.



Posebnu pažnju je izazvalo predavanje profesora dr Dejvida Smolbona sa Kingston Univerziteta iz Velike Britanije koji je u uvodnom izlaganju govorio o Politici preduzetništva u novoj Evropi  i izazovima i mogućnostima koje se javljaju u toj oblasti. On je istakao da je za položaj srpskog preduzetništva veoma značajno poboljšanje zakonske regulative, da je potrebna jaka regionalna struktura koja treba da podrži i ohrabri nove preduzetnike a da je za politiku preduzetništva vrlo važno stvaranje sistema inovacija i interakcije inovacije i preduzetnika. Uloga države u preduzetništvu i regulaciji  je velika, a posebno u uslovima tranzicije kada se moraju menjati institucije. Radi sistematske podrške preduzetništvu potrebno je na regionima osnovati virtuelne inkubatore i tehničke konsultante za savetodavnu ali i finansijsku pomoć malom biznisu.  Kao posledica konkurentnog poslovanja biće potreba za novim zapošljavanjem.


  


O značaju obrazovanja  i znanja u Srbiji i regionu je govorio profesor Slavko Karavidić sa vIsoke škole za preduzetništvo u Beogradu. Izneo je vrlo poražavajuće podatke o obrazovnom nivou građana, istakavši da je u Srbiji znanje zastarelo, 48% ima samo osnovnu školu, 20% sa visokom i višom školom, 18% nema završenu osnovnu školu, a samo 15% mladih je zaposleno. Potrebno nam je kontinuirano višegodišnje učenje i usavršavanje da bi mogli da pratimo tehnološki razvoj Evrope i sveta i treba iskoristiti i elektonsko učenje i tele-učenje koje pruža velike mogućnosti.

Trenutno u Srbiji ima preko 31% nezaposlenih, a privredni ambijent čini oko 98% registrovanih preduzetnika sa 2/3 zaposlenih, ostalo (2%) predstavlja javni sektor.


  


Profesor dr Radmila Grozdanić (VŠ PEP) je istakla da se i pored neslaganja sa sindikatima moramo suočiti sa novim trendovima u fleksibilnom zapošljavanju i što pre prilagoditi zakonodavstvo Srbije potrebama preduzetnika.

Da nije sve tako crno u ekonomiji i budućnosti Srbije kazuje predavanje profesora dr Božidara Mihajlovića (VŠ PEP) koji je rekao da Srbija može biti bogata ako se realizuju projekti u oblasti obnovljivih izvora energije jer je bogata prirodnim bogatstvima, vodom i ima velike mogućnosti za korišćenje obnovljive energije vetra i sunca.

 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"