ARHIVA VESTI
     
 
Udruženje poslodavaca „Poslodavac“ organizovalo Panel diskusiju o Društveno odgovornom poslovanju(DOP). Učešće u Panelu uzeli predstavnici kompanija, Ministarstva rada, zapošljavanja i socijalne politike, neprofitnih organizacija i Industrijski sindikat Srbije kao predstavnik sindikata.

IMA NEŠTO I IZNAD PROFITA




Beograd, 28.11.2012.

U organizaciji Udruženja poslodavaca „Poslodavac“, u Privrednoj komori Beograda održana je Panel diskusija „Društveno odgovorno poslovanje-Promocija, implementacija, podsticaji“ uz učešće velikog broja kompanija, predstavnika Ministarstva rada, zapošljavanja i socijalne politike i predstavnika trećeg sektora(neprofitnih organizacija) i Industrijskog sindikata Srbije.

Uvod u temu DOP-a je bila prezentacija Jelene Kotević, načelnice Odeljenja za normativne poslove u Ministarstvu rada, o Stategiji razvoja i promociji društveno odgovornog poslovanja u Republici Srbiji 2010-2015. Ova Strategija je rezultat višemesečnog timskog rada predstavnika Globalnog dogovora u Srbiji, predstavnika neprofitnog sektora, kompanija i Ministarstva rada, zapošljavanja i socijalne politike. Na osnovu Strategije je pripremljen i Akcioni plan za implementaciju strategije u narednoj godini. Oba dokumenta su upućena Vladi Republike Srbije na usvajanje.


  


Značajan deo Strategije je posvećen promociji i podizanju svesti poslovnih ljudi u Srbiji o DOP-u, a o tome je govorila Violeta Jovanović, izvršni direktor Nacionalne alijanse za lokalni razvoj (NALED). Činjenica je da se još uvek mali broj kompanija bavi društveno odgovornim aktivnostima i kampanjama i na svim segmentima društva je da se kroz razne promotivne projekte govori što više o koristi društva ali i interesu koji ostvaruju kompanije kroz društveno odgovorno poslovanje. Kroz projekat Sertifikacije društveno odgovornih kompanija moguće je podići svest o potrebi šire društvene odgovrnosti i širiti ideju preko poslovnih partnera, dobavljača, kupaca, predstavnika medija i trećeg sektora. To ne znači da ne treba da govorimo pre svega o društvenoj odgovornosti države koja treba da se ponaša u svim segmentima krajnje odgovorno ali i da vrednuje i podstiče sve aktere društva da šire i razvijaju ideju društveno odgovornog poslovanja i delovanja.

U tom smislu je Dragana Tomić Pilipović, predstavnica Centra za društveno odgovorno preduzetništvo, govorila o istinskoj posvećenosti ideji DOP-a i altruizmu koji treba da bude iznad potrebe samo za ostvarivanjem profita kompanije.


  


Gordan Velev, koordinator programa Grupe 484, jedan od učesnika u izradi Strategije DOP-a je istakao da je Neprofitni sektor inkubator ideja DOP-a ali i kadrova kojih sada ima u svim strukturama društva pa i u institucijama. Kao predstavnici neprofitnih organizacija jedino sindikalne organizacije, tj. organizacije zaposlenih, imaju Društveno odgovorno poslovanje kao deo svoje misije i u svakodnevnim aktivnostima se bore i pozivaju kompanije i društvo na odgovornost.

Kao primeri dobre prakse Društveno odgovornog poslovanja prezentovane su aktivnosti i projekti kompanije „Visan“ d.o.o. i „Telegroup.o.o.“ Ove kompanije su pokazale jednu zaista vanrednu posvećenost i odgovornost ali se postavlja pitanje kako vrednovati ovakve sjajne primere i gde su ostale kompanije. Industrijski sindikat Srbije nastoji da Društveno odgovorno poslovanje zaživi u preduzećima u kojima iSS ima sindikalno organizovano članstvo.

Zaključak ove Panel diskusije je kako podržati kompanije, pojedince, organizacije koje daju pozitivan primer i direktnu korist društvenoj zajednici kroz posebne vrstve stimulacija i zakonskih rešenja koja bi im ubuduće dala prednost na tržištu, motivisala za dalji društveno korisni angažman ali i motivisala ostale kompanije da se uključuju u aktivnosti i šire ideju i potrebu društveno odgovornog poslovanja.

 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"