ARHIVA VESTI
     
 
ODRŽAN SASTANAK ISTOČNOG REGIONA EVROPSKE FEDERACIJE METALACA

PRIPREME ZA KONGRES EMF-A U LISABONU




Zagreb, 19-20.03.2007.
U Zagrebu je 19. i 20. marta 2007.godine održan sastanak sindikalnih organizacija metalaca iz istočnog regiona EMF (Evropske federacije metalaca). Sastanku su prisustvovali predstavnici sindikata: "Solidarnost" Poljska, "OS Kovo" Češka, "OZ Kovo" Slovačka, "VASAS" Mađarska, "SKEI" Slovenija, "SMH" Hrvatska, "SMBIH" Bosna i Hercegovina, GSM "Nezavisnost" Srbija, "SMCG" Crna Gora, "SMER" Makedonija, "Metalicy" Bugarska, "FNS Solidaritatea" Rumunija, "Metarom" Rumunija. Sastanku je prisustvovao i Peter Scherrer, generalni sekretar EMF-a i Alicja Masievic, saradnica EMF-a Tema skupa bila je priprema za Kongres EMF, koji se održava u Lisabonu 6. i 7. jun 2007.godine kao i buduće aktivnosti EMF u regionu.

Peter Scherrer , generalni sekretar EMF-a, upoznao je učesnike sastanka sa trenutnim aktivnostima Evropske federacije metalaca, kao i sa problemima sa kojima se trenutno metalci u Evropi suočavaju. Trenutno gorući problem jeste EADS (firma "Airbus") koja ima nameru da otpusti više hiljada radnika, jer namerava da deo proizvodnje izmesti u Kinu. U saradnji sa EMF, nacionalni sindikati gde EADS ima svoja sedišta, organizuje protesna okupljanja i izražava svoja neslaganja sa politikom kompanije. Takođe i kompanija "Delphi" namerava da zatvori svoje pogone u Španiji, gde više stotina radnika treba da ostane bez posla.

Učesnici sastanka takođe su upoznati sa dešavanjima u Republici Slovačkoj, gde su se sindikati pridružili "levici" na prethodnim izborima, uz čvrsta uverenja da će se zakon o radu, koji je inače najrestriktivniji u Evropi poboljšati. Međutim, pod velikim pritiskom poslodavaca, koji ne štede sredstva da spreče donošenje povoljnog zakona za radnike, Vlada pokušava da odugovlači sa novim predlogom. Zaključak sa skupa u Zagrebu je da se povodom ovih dešavanja upute telegrami podrške, koji su potpisali predsednici sindikata iz regiona.

U nastavku sastanka, raspravljalo se o mogućoj podeli istočnog regiona na dva dela, na istočni i jugoistočni region. Svaki od ova dva regiona bi imao podpredsednika EMF i člana Upravnog odbora EMF. Nakon višesatne rasprave da li je ova podela potrebna ili nije i iznošenja argumenata za i protiv, većinom glasova odlučeno je da se prihvati predlog za podelu regiona.

Da li će do podele i doći zavisi će do izmena Statuta EMF, odnosno da li će Kongres prihvatiti amandman kojim se ova podela verifikuje. Ukoliko bi do podele i došlo za potpredsednika EMF Istočno evropskog regiona, predložen je Josef Stredula "OS Kovo" Republika Češka, a Adam Ditmer "Solidarnost" Poljska, za člana Upravnog odbora. Za podpredsednika EMF za Jugostočno ervopski region predložen je kolega Vassil Janatchkov iz "Metalicy" Bugarska.

Oko člana Upravnog odbora za Jugoistočno evropski region, učesnici nisu mogli da se usaglase i moraće da do Kongresa usaglase svoje stavove i donesu odluku.Ukoliko ne dođe do podele regiona tokom Kongresa grupa će se sastati i odlučiti ko će biti nominovan za ove dve funkcije celovitog Istočno evropskog regiona.

Alicja Masievic iznela je mogući plan rada i aktivnosti koje će EMF sprovoditi u Jugoistočnoj Evropi. To su projekti DGB o socijalnom dijalogu, Taiex projekat za 2007.godinu, organizovanje konferencije za 2007.godinu. Učesnicima skupa predočena je i mogućnost finansiranja njihovog rada u EMF, odnosno pokrivanje troškova putovanja i smeštaja prilikom učešća u komitetima EMF, kao i na sastancima Izvršnog odbora u visini od 50% ostvarenih troškova.

Iako je bilo predviđeno da se raspravlja o zapošljavanju, minimalnim zaradama, restrukturiranju, ove teme nisu ni otvorene jer su se učesnici predugo zadražli na prethodnim tačkama.

 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"