ARHIVA VESTI
     
 
Poslanički klubovi Srpske napredne stranke, Nove Srbije i Socijaldemokratske partije saslušali stavove i zahteve metalskih industrijskih sindikata.

INDUSTRIJA KAO ŠANSA ZA NAPREDAK SRBIJE




Beograd, 27.11.2012.

Nastavljajući svoje aktivnosti metalski industrijski sindikati Srbije: Samostalni sindikat metalaca Srbije, Industrijski sindikat Srbije i Udruženi sindikati „Sloga“, su nastavili seriju sastanaka sa predstavnicima poslaničkih klubova u Skupštini Republike Srbije.

Prvi sastanak je bio sa predstavnicima Socijaldemokratske partije, Slavicom Savić i dr Vladimirom Marinkovićem koji su iskazali ne samo veliko razumevanje problema u Metalskoj industriji već su oni i dobri poznavaoci ukupne situacije u Industriji Srbije i aktivnosti koje sindikati, učesnici ovog sastanka vode.

Slavica Savić kao naša dojučerašnja sindikalna koleginica je u više navrata koristila skupštinsku govornicu da ukaže na probleme sa kojima se sindikati susreću a potvrđeno je da će to biti i sa Zaključcima koje su sindikati formulisali.



„110 000 radnika u metalskoj industriji kao i 300 000 radnika u industriji Srbije predstavljaju realnu mogućnost za sveukupni privredni i ekonomski oporavak Srbije. Mi očekujemo da Vlada Republike Srbije, resorna ministarstva i skupštinska većina pokažu razumevanja za probleme u metalskoj industriji i donesu jasne zakonske okvire i rokove za reindustrijalizaciju a ne njeno gašenje, kako stvari sada stoje“ reči su Zorana Vujovića koje je uputio predstavnicima SDP-a u toku sastanka.

„Budžetski prihodi moraju imati realno izvorište a očuvanje i razvoj industrijskih kapaciteta omogućavaju da tako struktuiran budžet omogućava bolju poziciju svih drugih struktura društva, naročito one grupacije koja se finansira iz sredstava budžeta. Ukoliko se u budućnosti broj industrijskih radnika ne bude povećao, kao i njihove zarade, Srbija će biti taoc međunarodnih finansijsko- političkih institucija a cena koju ćemo plaćati neće biti samo izražena u ciframa već i u gubitku državnosti, samostalnosti i teritorije.“ kazao je u svom izlaganju Dragan Matić.

Obraćajući se prisutnim sindikalcima Slavica Savić je naznačila da u ovom trenutku u skupštinskoj proceduri ima 16 zakona od kojih nijedan nije prošao Socijalno-ekonomski savet. To je nedopustivo i SDP će ubuduće omogućiti prisutnim sindikatima da imaju uvid u zakonodavne skupštinske aktivnosti kako bi mogli pravovremeno da reaguju. SDP, tačnije Slavica Savić, je spremna da bude glasnogovornica srpskim sindikatima ubuduće.

U svom obraćanju dr Marinković je podvukao da SDP kao partija socijademokratske orijentacije ima prirodnu potrebu saradnje sa sindikatima i da će ovakvi susreti biti intenzivirani.

Puno razmevanje za iznete stavove sindikata pokazali su i predstavnici Poslaničkog kluba Nove Srbije, Dubravka Filipovska i Miroslav Markićević.

Zatraženo je razumevanje sindikata da njihovih 8 poslanika ne mogu da preokrenu strateške dogovore skupštinske većine ali da su potupno spremni da sindikate saslušaju, u Skupštini govore o problemima koje smo im izneli i na taj način doprinesu da se Zahtevi i stavovi sindikata bolje razumeju i podrže u Skupštini Srbije.

Gospodin Markićević već ima određena iskustva, doduše negativna, kada je u pitanju podrška pojedinim sindikalnim grupacijama ali to ga nije udaljilo od njegovog levičarskog uverenja i radničkog porekla i uvereni smo da ćemo u Novoj Srbiji i njemu lično imati iskrenog lobistu za rešavanje problema u metalskoj industriji.

Dragan Todorović ispred Poslaničkog kluba Srpske napredne stranke je pažljivo razmotrio sadržinu Zahteva i stavova sindikata kao i sadržinu Predloga i izmena Zakona o privatizaciji i zalaganja sindikata da se izvrši izmena u Zakonu o budžetu kada je u pitanju visina sredstava za podršku preduzećima u Restruktuiranju. Gospodin Todorović u potpunosti razume zalaganje metalskih sindikata i iskazuje lični stav da bez industrije Srbija ne može računati na napredak. Naveden je primer pirotske industrije odakle inače Todorović dolazi i evidentno je da čitav region i grad propadaju od trenutka propasti velikih industrijskih kapaciteta u Pirotu.

Metalski industrijski sindikati očekuju da će u toku ove nedelje obaviti razgovore i sa drugim poslaničkim klubovima što je potvrđeno od strane Demokratske stranke i PUPS-a.

 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"