ARHIVA VESTI
     
 
Srpski metalski i Industrijski sindikati otpočeli seriju razgovora sa predsednicima poslaničkih klubova Skupštine Republike Srbije sa ciljem pridobijanja podrške za zajednički formulisane sindikalne stavove. SPS primio metalce i uvažio njihove stavove i zahteve.

METALCI SRBIJE U NARODNOJ SKUPŠTINI




Beograd, 23.11.2012.g.

Predsednici industrijskih i metalskih sindikata Srbije: Zoran Vujović - Samostalni sindikat metalaca Srbije, Dragan Matić - Industrijski sindikat Srbije, Dragan Ž. Milovanović - ASNS Industrijski sindikat, Milena Jocić - Industrijski sindikat Sloga su shodno ranije postignutom dogovoru primljeni u Narodni Dom Skupštinu Srbije u nameri da obave razgovore sa poslaničkim klubovima političkih partija informišući ih o Zaključcima vezanih za stanje metalske industrije Srbije. Usled obaveza većine poslanika koji su učestvovali u skupštinskom radu sindikalci su obavili razgovor sa predstavnicima SPS Mirjanom Dragić, Neđom Jovanović i Slavoljubom Vlajkovićem.

Uvodno izlaganje je imao Zoran Vujović ukazujući da ako nema metalske industrije i industrije Srbije onda nema ni plata za skupštinske odbornike i svih drugih koji svoju poziciju grade na prihodima iz budžeta. Između ostalog ukazano je da je budžet u delu sredstava namenjena za preduzeća u restrukturiranju koji je u 2012.iznosio 23 milijarde dinara smanjen na 17 milijardi. Sindikalci postavljaju pitanje kako ta preduzeća dovesti u poslovnu sposobnost i situaciju uspešne privatizacije ako nema dovoljno podsticajnih sredstava. Poslanicima SPS-a su uručeni Zaključci sa prvog javnog slušanja Odbora za privredu, regionalni razvoj, trgovinu, turizam i energetiku na temu „Stanje i perspektive preduzeća metalske industrije Srbije“, Amandman (klikni) na Zakon o budžetu za 2013.g. i Predlog (klikni) za povlačenje iz skupštinske procedure Predloga zakona o izmenama i dopunama Zakona o privatizaciji.



Kako smo čuli od predstavnika SPS-a , socijalisti su u potpunosti okrenuti zahtevima sindikata bez populizma i demagogije. Sadašnja inicijativa sindikata može se smatrati okasnelom ali to ne znači da proces koji su sindikati započeli treba zaustaviti jer postoje i drugi načini da se zahtevi sindikata dodatno razmotre i kroz resorne odbore i amandmane izmeni predloženi zakonodavn okvir u izmenama Zakona o privatizaciji.

Dragan Matić je konstatovao da sindikati po prvi put nastupaju, da nemaju dovoljno informaicja o skupštinskim temama i da se nada da će se ova komunikacija nastaviti a saradnja sa SPS-om i drugim političkim partijama nastaviti. Kako je moguće da izmene važnih zakona zaobilaze Socijalno-ekonomski savet, već jedanaest godina od kada SES postoji?

Mirjana Dragić je sa žaljenjem konstatovala da prisutni liberalni kapitalizam u Srbiji ne prepoznaje čoveka i radnika i da SPS čini napor da se ti odnosi promene ali nikada se neće vratiti odnosi koje pamtimo iz perioda socijalizma.

Predstavnicima SPS-a je izneta situacija vezana za preduzeća obuhvaćena programom poljomehanizacije i IMT-a i IMR-a kao značajnim nosiocima i finalnim proizvođačima traktora koji za sebe vežu značajan broj kooperanata. Takođe je istaknuta važnost opstanka FAP-a iz Priboja, Železare Smederevo i drugih preostalih velikh metalskih preduzeća. Zajdnički zaključak je da nijedno metalsko preduzeće ne sme biti ugašeno a da pre toga nisu preduzete sve moguće mere da se ono ili njegov deo spase.

Sindikati su dobili potvrdu da će razgovori sa drugim poslaničkim klubovima biti nastavljeni početkom iduće nedelje.


 


 

 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"