ARHIVA VESTI
     
 
„Stanje i perspektive preduzeća metalske industrije Srbije“ kao tema na skupštinskom Odboru za privredu, regionalni razvoj, trgovinu, turizam i energetiku. Sindikati, predstavnici vlade, privredne komore, udruženja poslodavaca i preko 30 direktora preduzeća okupljeni oko spašavanja metalske industrije Srbije.

STANJE I PERSPEKTIVE PREDUZEĆA METALSKE INDUSTRIJE SRBIJE




Beograd, 20.11.2012.

Na osnovu inicijativa i zahteva skupštinskih poslanika i sindikata, Odbor za privredu, regionalni razvoj, trgovinu, turizam i energetiku je u Maloj sali Doma Narodne skupštine Srbije 20. Novembra 2012. godine organizovao javno slušanje na temu „Stanje i perspektive preduzeća metalske industrije Srbije“.

Ovo je prvi put da novi saziv Odbora za privredu, regionalni razvoj, trgovinu, turizam i energetiku, razmatra temu metalske industrije Srbije a održana sednica je potvrdila da je metalska industrija značajan realan razvojni potencijal bez koga srpsko društvo ne može ići napred.



Sednicu je otvorio dr Aleksandar Tomić, predsednik Odbora za privredu, regionalni razvoj, trgovinu, turizam i energetiku, naglasivši da je Odbor apsolutno posvećen današnjoj temi i da je uveren da metalska industrija Srbije predstavlja temeljac željenog i neophodnog privrednog rasta i da novostvorena vrednost u metalskoj industriji i industriji Srbije stvara osnov od koga benefit treba da imaju svi građani Srbije.


  


Predstavnici srpskih metalskih i industrijskih sindikata: Samostalni sindikat metalaca Srbije (SSMS)-Zoran Vujović, Božidar Todorović, Industrijski sindikat Srbije (ISS)-Dragan Matić, Industrijskog sindikata ASNS-Dragan Ž Milovanović, i Udruženog sindikata Sloga-Željko Veselinović, iskoristili su mogućnost da u desetominutnim izlaganjima iznesu svoje viđenje stanja i perspektive preduzeća metalske industrije Srbije. Takođe, u radu Skupštinskog Odbora učestvovali su i predstavnici ISS iz sledećih preduzeća: FAP Korporacija a.d. Priboj, ATB Sever-Subotica, Industrija mašina i traktora a.d Beograd (IMT), Rudarski-topioničarski Basen Bor (RBB), Elektronska industrija Niš (EI), MIN Lokomitiva Niš, Fabrika kablova Jagodina (FKJ), FKJ Zavarivač Jagodina, Livnica Topola i Prvi Partizan Užice. Sednici je prisustvovao i predsednik Nezavisnog Sindikata Metalaca železare Smederevo Mileta Gujaničić, a problem železare je istaknut u Zaključcima prisutnih sindikata.


  


Dragan Matić je u svom Izlaganju (klikni) napomenuo da je od izuzetne važnosti izgraditi jedinstven sindikalni nastup srpskih sindikata prema državnim, političkim i privrednim institucijama sa prethodno usaglašenim stavovima.

Okupljeni su imali priliku da čuju predstavnike Privredne komore Srbije i Beograda, Unije poslodavaca Srbije, a svoj doprinos boljem razumevanju stanja i problema u metalskim preduzećima mahom onih koji su u procesu višegodišnjeg restruktuiranja dali su direktori preduzeća.

Direktor FAP Korporacije Mirko Stiović je u svom izlaganju prezentovao svojevrsnu analizu uzročno posledičnih veza u privrednom okruženju koje onemogućavaju da veliki privredni sistemi obuhvaćeni Restrukuiranjem budu u mogućnosti da uspešno posluju i pored očuvanih industrijskih i stručnih kapaciteta vode tržišnu utakmicu sa uvozničkim lobiima i nepostojanjem zakonskih okvira koji značajnije favorizuju domaće proizvođače.

Ispred Ministarstva finansija i privrede sednici je prisustvovala Mišela Nikolić, pomoćnik ministra, demantujući neke tvrdnje pojedinih direktora (IMT- Slobodan Petrović) posebno naglasivši da svi privredni subjekti u Srbiji imaju podjednak tretman kada je u pitanju finansijska podrška za otvaranje novih radnih radnih mesta. Ministarstvo je spremno da sve aktivnosti usmerene ka izvozu i stranim tržištima podrži, što je slučaj sa IMR-om koji je dobio 100 miliona dinara za izvozne poslove u Etiopiju.

Predstavnici srpskih sindikata su Odboru prezentovali svoje zajednički izrađene Zaključke (klikni) koji će biti prosleđeni Vladi Republike Srbije i Poslaničkim klubovima Skupštine Srbije.



 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"