ARHIVA VESTI
     
 
Sastanak Radne grupe za borbu protiv korupcije Globalnog dogovora UN za Srbiju

STOP KORUPCIJI!




Beograd, 9.11.2012.

- "Korupcija i dalje razjeda srpsko društvo, iako se "svi bore" protiv nje, ali mi vidimo da nam je svakim danom sve gore. Korupcija u srpskom društvu evoluira i "mutira", prilagođava se svakoj vlasti i dobija nove oblike i pojave. Korupcija je najprisutnija kod tendera, u radu Agencije za privatizaciju, javnim preduzećima i preduzećima u restruktuiranju. Glavni nosioci korupcije su državni nameštenici u javnim preduzećima, koji su po pravilu nečiji "partijski kadrovi". Zato je pitanje, kako naći efikasan "lek" protiv korupcije, kako je iskoreniti, još uvek veliki problem i nepoznanica u srpskom društvu", istakao je mr Jovan Stojković ispred Industrijskog sindikata Srbije kao predlog za Izveštaj o radu RG za borbu protiv korupcije za 2012. godinu.

Na predloženom dnevnom redu 19. sastanka Radne grupe za borbu protiv korupcije Globalnog dogovora UN za Srbiju našlo se: Izveštaj o radu za 2012. godinu i Plan rada za 2013. godinu, najvažnije aktivnosti u protekla tri meseca i organizaciona ustrojavanja, status projekta "Kolektivna akcija - aplikacija konzorcijuma", Izveštaj sa Konferencije Evropske mreže Globalnog dogovora 18. i 19. oktobra 2012. godine održane u Beogradu i obeležavanje Međunarodnog dana borbe protiv korupcije 9. decembra.

Iz tehničkih razloga članovima Radne grupe za borbu protiv korupcije nije prezentiran nacrt Izveštaja o radu za 2012. godinu i Plana rada za 2013. godinu, tako da se rasprava svela na predloge članica šta bi trebalo da se nađe u izveštaju rada za 2012. godinu.

Dosadašnji predsednik RG za borbu protiv korupcije Dejan Trifunović je prešao na novu dužnost u Minuistarstvo za energetiku, tako da je dogovoreno da se u narednih 20-tak dana naprave konsultacije i predlozi članica u vezi izbora novog predsednika Radne grupe.

Kada je u pitanju obeležavanje 9. decembra - Međunarodnog dana borbe protiv korupcije Radna grupa kao ni Agencija za brobu protiv korupcije nemaju jasan koncept i plan obeležavanja, osim standardnih saopštenja za javnost ili konferencija za štampu. Industrijski sindikat Srbije je obavestio članice RG za brorbu protiv korupcije da i ove godine planira da 9. decembar Međunarodni dan borbe protiv korupcije obeleži u nekoliko gradova Srbije na trgovima u razgovorui sa radnicima i građanima, sprovodeći anketu o borbi protiv korupcije, sa plakatima, bilbordima, nastupima u medijima...kao i prošle godine. Industrijski sindikat Srbije je pozvao sve članice RG za borbu protiv korupcije a posebno Agenciju za borbu protiv korupcije na čiji rad je bilo dosta priimedbi, da se pridruže ovom konceptu i da svaka članica shodno svojim specifičnostima obeleži ovaj dan sa svojim zaposlenima, svojim sugrađanima, komšijama...Tim povodom je bilo različitih mišljena, od velikih pohvala za praktičan pristup ISS (Siemens), ćutanja većeg dela članova RG, pojedinih mišljenja da je malo vremena da se to organizaciono sprovede (PKS), do pojedinačnih osporavanja da ovaj koncept "in situ" (latinski izraz - "na licu mesta") nije dobar, ali istovremeno isti oni koji su osporavali koncept ISS nisu dali nikakav drugi predlog kako to treba uraditi po "njihovom mišljenju".

Po ko zna koji put, pa i na ovom primeru, se pokazuje da razjedinjenost u pristupu (karakteristika srpskog društva) je najveća "kočnica" efikasne borbe protiv korupcije.


 

 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"