ARHIVA VESTI
     
 
SINDIKAT "METALICY" I GSM "NEZAVISNOST" U MAGNOHROMU

SNAŽNA BRATSKA PODRŠKA MAGNOHROMU




Kraljevo, 22.03.2007.
-"Zaposleni u "Magnohromu" mogu da očekuju snažnu bratsku podršku od svih sindikalnih struktura Evropske federacije metalaca čiji su članovi bugarski sindikat "Metalicy" i GSM "Nezavisnost" - istakao je Vasil Yanachkov predsednik sindikata "Metalicy", u razgovoru koji je obavljen 21.marta 2007.godine sa predstavnicima sindikata "Nezavisnost" Magnohrom, sekretarom Nezavisnog sindikata Magnohroma Miodragom Mitićem, kao i predstavnikom štrajkačkog odbora Božidarom Đalovićem.

Razlog za ovaj sastanak je u činjenici da je "Global steel" od skora vlasnik "Magnohroma" i ujedno ima pogone u Bugarskoj, tačnije Kremikovcima, gde radi 7000 radnika. Nepoštovanje kupoprodajnog i kolektivnog ugovora, loš odnos sa zaposlenima, štrajk u preduzeću, su pojave koje nisu strane "Global steel"-u. Slično ponašanje je pokazano i u Kremikovcima, ali su kolege iz Bugarske, upornom borbom, došli u bolju situaciju od one koju je "Global stee"l nametao.

Iskustva sindikata "Metalicy" su dragocena u sindikalnoj borbi, koju moramo voditi sa poslodavcima iz Indije, pogotovo u delu snažne podrške međunarodnih sindikalnih organizacija, pre svega Svetske i Evropske federacije metalaca čiji je član i GSM "Nezavisnost". O događajima u "Magnohromu" je u direktnim razgovorima obavešten i generalni sekretar Evropske federacije metalaca Peter Sherer, koji je sa predsednikom GSM "Nezavisnost" Draganom Matićem i predsednikom "Metalicy" Vasil Yanachkovim,istakao neophodnost međunarodnog sindiaklnog povezivanja, kao odgovor na internacionalizaciju svetskog kapitala.
Ogromno iskustvo, međunarodna priznatost, organizovanost GSM "Nezavisnost" mora biti uključena u slučaju "Magnohroma". Pozicija fabričkih sindikata, bez obzira na njihovu trenutnu snagu nije garant za budućnost i zato mora doći do organizovanog i trajnog objedinjavanja svih kapaciteta koje sindikati imaju.

GSM "Nezavisnost" i sindikat "Nezavisnost" Magnohrom, spremni su da udruživanjem stvore "protiv-teg" bahatom i neodgovornom ponašanju, koje "Global steel" pokazuje. Ne sme se dozvoliti da radnici, i ako sindikalno organizovani, vode štrajk samostalno, sa malo i nimalo iskustva, rizikujući da poslodavac zbog kršenja zakona - podeli otkaze, onima koji su na štrajk naterani.

GSM "Nezavisnost" ima šta da ponudi u toj zajedničkoj borbi, okrenut ukupnim interesima svih radnika "Magnohroma".Budućnost Magnohroma mora biti kreirana i na osnovu stavova i mišljenja radnika, a to je nemoguće bez sindikalne solidarnosti neophodne u svim situacijama kada svet kapitala udari svom silinom na radnička i sindikalna prava. Kolega Vasil Yanachkov, predsednik sindikata "Metalicy" je obećao snažnu kampanju u Bugarskoj, u smislu informisanja bugarske javnosti o događajima u "Magnohromu", a GSM "Nezavisnost" će u funkciju poboljšanja pozicije radnika "Magnohroma" , preduzeti konkretne akcije.

 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"