VESTI
     
 
DAD Draxlmaier sproveo povećanje zarada shodno uvećanju iznosa minimalne zarade za 13,6%. Kriza evropske autoindustrije je prisutna i u poslovanju DAD DM u Zrenjaninu.
Kriza u autoindustriji dotiče i DAD Draxlmaier




Zrenjanin, 08.10.2024.

Kriza u autoindustriji Evrope i kolaps velikih auto-kompanija koji svoju sadašnjost i budućnost vezuju za elektro pogon je rezultirao da najveći auto proivođači, pre svega iz Nemačke uđu u period recesije sa neizvesnim ishodom.

DAD DM kao jedan od najvećih proizvođača auto kablova je to osetio a njegovi planovi su ugroženi a radna mesta ugrožena.

Industrijski sindikat Srbije je u fabrici prisutan od 2009.godine. Jedini sindikat koji je potpisnik Kolektivnog ugovora a što nalaže da se bavi njegovim poštovanjem i praćenjem. Snažan i postojan petnaestogodišnji socijalni dijalog je rezultirao zajedničkom odgovornošću za sve što se sa fabrikom i radnicima događa.

U dve runde pregovora postignuti su značajni rezultati na uvećanju osnovne zarade za 4.356 dinara, povećanje toplog obroka na 250 dinara, uvećanje noćnog rada za 260 dinara i prekovremeni sati 252 dinara. Minuli rad je povećan za 174 dinara a vrednost učinka za 653dinara.



Trenutni „višak“ radnika će biti poslat na plaćena odsustva do punog uposlenja koje očekujemo početkom 2025.godine. I pored izuzetno teške poslovne situacije DAD DM je ispoštovao argumente sindikata i uskladio zarade sa povećanjem minimalne satnice koja će se primenjivati u 2025. godini.

 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"