VESTI
     
 
Prava radnika moraju biti u prvom planu a njihova bezbednost na radnom mestu podignuta na viši nivo. Neprikosnoveno pravo na organizovanje i kolektivno pregovaranje.
Sindikati se zalažu za snažniju zaštitu ljudskih prava u sektoru osnovnih metala




Prag 3.- 04.10.2024

Sindikati intenziviraju napore da osiguraju da okviri za praćenje ljudskih prava (HRDD) dovedu do značajnih poboljšanja uslova radnika u sektoru osnovnih metala.

Na radionici održanoj u Pragu 3-4. oktobra, IndustriALL Global Union i IndustriAll Europe okupili su predstavnike sindikata iz celog sveta kako bi se pozabavili ozloglašenim rizicima industrije po prava i bezbednost radnika. Uz podršku Evropske komisije, događaj se fokusirao na to kako sindikati mogu aktivno oblikovati procese HRDD i pozivati kompanije na odgovornost.



Sa novim pravnim okvirima, kao što je Direktiva Evropske unije o korporativnoj održivosti dužne pažnje (CSDDD), koji stupa na snagu, multinacionalne kompanije će se suočiti sa povećanim pritiskom da se pozabave kršenjem ljudskih prava u svojim globalnim lancima snabdevanja. Sektor osnovnih metala, koji uključuje čelik, aluminijum i druge esencijalne metale, posebno je sklon kršenju zbog složenih lanaca snabdevanja, opasnih radnih okruženja i eksploatacionih praksi u ekstrakciji sirovina. Učesnici radionice su istakli da je HRDD moćno sredstvo koje može da transformiše korporativne pristupe ovim rizicima. Sektor je pod sve većim nadzorom, sa mnogim zainteresovanim stranama koje zahtevaju bolju zaštitu zdravlja i bezbednosti radnika i jače zaštite životne sredine za zaposlene i okolne zajednice.

Aline Conchon, šefica politike kompanije industriAll Europe, naglasila je da HRDD treba da bude više od vježbe za korporacije. „Mora da se radi o transformaciji načina na koji kompanije rade tako što će se prava radnika staviti u prvi plan. Ovo uključuje osiguranje da pravo na organizovanje i kolektivno pregovaranje bude zaštićeno u celom lancu snabdevanja.”

Kako broj zakona o HRDD raste širom Evrope i šire, sindikati su pozicionirani da igraju ključnu ulogu u osiguravanju da ovi okviri dovedu do stvarne akcije. Učešćem u svakoj fazi procesa HRDD – od procene rizika do pregovora o akcionim planovima – sindikati mogu dati prioritet pravima radnika.

Patrick Correa, direktor Globalne unije IndustriALL za osnovne metale, naglasio je važnost sindikalnog angažmana: „Bez punog učešća sindikata, dužna pažnja rizikuje da postane prazno obećanje.

Kako zakoni o HRDD stupaju na snagu, sindikati su odlučni da kompanije pozovu na odgovornost, osiguravajući da se dužna pažnja o ljudskim pravima ne odnosi samo na zaštitu preduzeća od pravnih rizika, već i na zaštitu radnika od eksploatacije i štete. Ovo označava značajan korak ka većoj korporativnoj odgovornosti i poboljšanoj zaštiti radnika u sektoru osnovnih metala i šire.

Christina Olivier, pomoćnica generalnog sekretara Globalne unije IndustriALL, rekla je:

„Kompanije više ne mogu ignorisati svoje obaveze da poštuju ljudska prava u svom poslovanju. Za sindikate, ovo je jedinstvena prilika da osiguraju da okviri dužne pažnje dovedu do stvarnih, opipljivih poboljšanja za radnike — posebno u visokorizičnim sektorima kao što su bazni metali.“

Diskusije na radionici su se takođe usredsredile na neophodnost da sindikati prate korporativnu usklađenost i da obezbede da se sve obaveze preduzeća u pogledu ljudskih prava sprovode, posebno u sektorima u kojima su radnici suočeni sa najvećim rizicima.

Radionica je deo šire inicijative koju vode IndustriALL Global Union i IndustriAll Europe za izgradnju sindikalnih kapaciteta u visokorizičnim sektorima, uključujući tekstilnu, ekstraktivnu industriju i dobavljače automobila. Tokom naredne dve godine, slični događaji će opremiti sindikalne lidere sa alatima potrebnim za sprovođenje HRDD na njihovim radnim mestima. Ova inicijativa će kulminirati na velikoj konferenciji 2026. godine, na kojoj će predstavnici sindikata podijeliti strategije i preporuke sa kreatorima politike.

Judith Kirton-Darling, generalni sekretar industriAll Europe, zaključila je: „Sindikati su uvek bili na čelu odbrane prava radnika, a HRDD nam daje novo, moćno sredstvo da to učinimo. Na nama je da osiguramo da okvire dužne pažnje oblikuju radnici koje treba da štite.”

 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"