VESTI
     
 
Mladi sindikalci kao šamioni socijalnog dijaloga, razmatrali digitalne komunikacije i alate veštačke inteligencije.
Akademija mladih šampiona socijalnog dijaloga




Sarajevo, 25.-28.septembra 2024.

35 mladih sindikalaca iz Belgije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Francuske, Nemačke, Mađarske, Italije, Srbije, Rumunije i Ukrajine učestvovalo je na prvoj radionici Akademije mladih šampiona socijalnog dijaloga u Sarajevu.



Događaj, deo projekta finansiranog od strane EU koji industriAll Europe sprovodi sa Međunarodnim centrom za obuku Međunarodne organizacije rada (ITCILO ACTRAV), naučio je učesnike kako da koriste najnoviju dostupnu digitalnu komunikaciju i alate veštačke inteligencije (AI) za razvoj digitalnog strategije i obezbediti pristojan rad i kvalitetna radna mesta za mlade industrijske radnike. Dobri industrijski poslovi za mlade radnike i pripravnike zavise od dobrih kolektivnih ugovora o kojima su pregovarali jaki sindikati u konstruktivnom socijalnom dijalogu sa poslodavcima. Nažalost, socijalni dijalog i kolektivno pregovaranje bili su na udaru tokom proteklih decenija i od strane vlada (sa zakonima koji slabe pregovaračke strukture) i poslodavaca (odlazeći od stola za pregovaranje). Dvojica stručnjaka MOR-a, Niall O'Higgins i Konstantinos Papadakis, objasnili su da je današnja mlada generacija prva generacija koja je u gorem položaju od svojih roditelja, zbog porasta nesigurnih i nesigurnih poslova koji dovode do mentalnog zdravlja i stambenih kriza koje posebno pogađaju mlade ljude.

Preporuke MOR-a za rešavanje ovih problema su:

-obezbediti kvalitetnija radna mesta mladima

-ojačati socijalni dijalog sa uključivanjem mladih

-obezbediti finansijsku podršku omladinskim strukturama da povećaju uključenost mladih u socijalni dijalog i bolje integrišu njihove zahteve u kreiranje politike i

-pregovore koji pružaju mogućnosti za značajno učešće mladih na svim nivoima, uključujući međunarodno učešće.

Isabelle Barthes, zamenica generalnog sekretara za industriju za celu Evropu, rekla je:

„Dobro uzimamo u obzir preporuke MOR-a za povećanje učešća mladih u socijalnom dijalogu kako bi se poboljšao kvalitet poslova za mlade radnike i pripravnike. Sindikati treba da uključe mlade ljude u pokret dajući im prostor i pravo da izraze svoj glas na svim relevantnim nivoima. Uključivanje mladih takođe donosi mnoge mogućnosti za naš pokret, jer su mladi članovi skloniji da na najbolji način iskoriste najnovije inovativne alate za modernizaciju naših organizacija i povećanje njihove atraktivnosti. Drago mi je što su u Sarajevu naši mladi članovi eksperimentisali sa najnovijim digitalnim alatima kako bi razvili digitalne strategije za povećanje organizacionih kapaciteta svog sindikata i bolju kampanju za kvalitetne poslove!”

Radionica je uključivala treninge posvećene poboljšanju prisustva sindikata na mreži: ključ za privlačenje većeg broja mladih ljudi u pokret kroz nova sredstva komunikacije koja govore ovoj publici.

Uz stručnost Stiofana O Nuallaina iz Trademark Belfast i Danni Scott iz Jarrov Insights-a, mladi učesnici su poboljšali svoje razumijevanje današnjeg digitalnog pejzaža, fokusirajući se na uspon interneta i društvenih medija i njihov uticaj na stvaranje i širenje ideja, vrijednosti. , i verovanja. Ne može se zanemariti uticaj krajnje desnice na onlajn svet i njen uspeh u korišćenju društvenih medija za širenje narativa mržnje i privlačenje simpatizera lažnim vestima. Sindikati treba da ponovo osvoje ovaj prostor i da unaprede sopstvene vrednosti zasnovane na solidarnosti.

Dvojica stručnjaka su objasnila kako se novi digitalni i AI alati, poput društvenog slušanja i analize publike, mogu etički koristiti za podršku razvoju ciljanih kampanja i pomoći radnicima i njihovim sindikatima u njihovoj borbi za kvalitetne poslove. Gledajući dobre primere iz Velike Britanije, Nemačke i SAD, učesnici su shvatili kako digitalno organizovanje i onlajn kampanja mogu povećati uticaj tradicionalnog sindikalnog organizovanja. Ne radi se o zameni jednog drugim, već o dopunjavanju stare strategije digitalnim pristupom. Učesnici su napustili obuku sa novim digitalnim i AI alatima kako bi razvili digitalne strategije sopstvenog sindikata kako bi se bolje zalagali za kvalitetne poslove i povećali članstvo mladih.

Isabelle Barthes, zamenica generalnog sekretara, rekla je:

„Digitalne tehnologije i alati veštačke inteligencije imaju potencijal da podignu moć naših sindikata na nivo bez presedana. Naši mladi članovi su u najboljoj poziciji da počnu da eksperimentišu sa ovim novim pristupima, a njihov entuzijazam treba podržati na svim nivoima. Nalazimo se na prekretnici sa novom tehnološkom revolucijom koja transformiše ne samo način na koji komuniciramo, već i način na koji radimo i način na koji živimo i funkcionišemo kao društvo. Sindikati treba da budu na čelu ove transformacije i da ovladaju novim alatima.”

Predstavnik Industrijskog sindikata Srbije na Akademiji je bio Srđan Jančevski, predsednik Industrijskog sindikata „ZIJIN Cooper“ Bor.

 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"