VESTI

U Beogradu održana Rusko-Srpska konferencija, „Jezik solidarnosti: Osobine sistema socijalnog partnerstva, delovanje sindikata pod međunarnim ograničenjima.“
Rusi i Srbi, braća zauvek!

Beograd, 04.jun 2024.

Rusko-Srpska konferencija „Jezik solidarnosti: Osobine sistema socijalnog partnerstva, delovanje sindikata pod međunarnim ograničenjima“ koja je održana u Beogradu u Savezu samostalnih sindikata Srbije (SSSS) je okupila predstavnike ruskih i beloruskih sindikata iz sektora, zdravstva, šumarstva, energetike, elektro privrede i autoindustrije.

Srpske sindikate na konferenciji su zastupali predstavnici SSSS iz sektora zdravstva, šumarstva, energetike i autoindustrije , predstavnici sindikata radnika EPS i predstavnici Industrijskog sindikata Srbije.

Organizator ove konferencije je sindikat radnika EPS, a SSSS je domaćin bratskim sindikatima iz Rusije i Belorusije.

Centralna tema je bila rad sindikata u okolnostima međunarodnih ograničenja (političkih i ekonomskih) i radnička i sindikalna solidarnost bez ograničenja i uslovljavanja. Srpski narod dobro zna i razume šta ta ograničenja znače i koje posledice ostavljaju na narod i države koje su pod udarom tih sankcija, blokada, ucena, ratnih dejstava, razaranja privrednih i infrastrukturnih objekata a sve pod plaštom neke njihove pravde, koju smo platili životima i krvlju. To razumevanje srpski narod ima za sve ljude i narode na kojima se taj vid terora primenjuje. To je na konferenciji jasno rečeno sa verom da će razum i solidarnost prevladati svetske maloumnike i silnike.

Učesnici su govorili o sistemima socijalnog partnerstva koji u Rusiji i Belorusiji postoje na nacionalnim nivoima kao i pravnim okvirima kojima je to regulisano. Bilo je zadovoljstvo čuti koleginice i kolege koji su govorili o postignućima ali i problemima u sektorima iz kojih dolaze.

Predstavnici srpskih sindikata su takođe imali čime da se pohvale i ukažu na sve teškoće sa kojima se radnici i sindikati susreću u decenijama iz nas. Izazovi nikad veći ali i borba nikad veća. Protivnici jaki, oličeni u multinacionalnim kompanijama, kineskim investitorima, korejskim kapitalom bez milosti i poštovanje prema radnicima.

Ni u Rusiji i Belorusiji nije idilično i bez problema ali multinacionalnih kompanija trenutno nema a i kada su bili nisu imali podršku vlasti da gaze radništvo i sindikate.

Iskazano je veliko međusobno poštovanje, spremnost na zajedništvo i saradnju a čitava konferencija se može sažeti u jedan slogan, poklič koji imaju samo Rusi i Srbi i on glasi

RUSI I SRBI, BRAĆA ZAUVEK!