VESTI

U organizaciji IndustriAll Evropa u Kečkemetu održana radionica za rukovodstva sindikata iz Češke, Mađarske, Poljske, Slovačke i Srbije. Nove organizacije i članstvo za budućnost sindikata. Podrška sindikatu VASAS u pogonima Mercedesa u Kečkemetu.
Jačanje sindikalnih kapaciteta za budućnost sindikata

Kečkemet, 3-4.april 2023. godine

IndustriAll Evropa uz podršku Fridrih Ebert fondacije (FES) održala je Radionicu „Projekat izgradnje sindikalnih kapaciteta za oporavak“ koja je namenjena rukovodstvima sindikata iz Češke, Mađarske, Poljske, Slovačke i Srbije.

Ciljevi Radionice su razmena iskustva o izgradnji sopstvenih sindikalnih struktura sa fokusom na pridobijanje novih članova i zadržavanje postojećih. Razgovaralo se i o vrstama i načinu podrške organizatorima u sprovođenju kampanja na nacionalnim nivoima.

Moderatori su bili Ildiko Kren- IndustriAll Evropa i Jirki Raina- ekspert kao i predstavnici IG METALL-a. Svako od prisutnih sindikata je govorio o svojim iskustvima i postignutim rezultatima a iz Srbije u radu Radionice su učestvovali predstavnici UGS“Nezavisnost“, Samostalni sindikat metalaca Srbije i Industrijski sindikat Srbije.

Učesnici su takođe dali informacije o sprovođenju projekta BTUC4RECOVERI koji se sprovodi na nacionalnim nivoima u kampanju sindikata VASAS u pogonu Mercedesa u Kečkemetu, izražavajući solidarnost u nastojanju kolega iz Mađarske da Mercedes prihvati postojanje sindikata i ne sprečava njegov rad.

Dogovorena je dalja saradnja nacionalnih sindikata i organizatora te stvaranje internacionalne sinergije u jačanju kapaciteta i snage sindikata.