VESTI

IndustriAll Evropa zahteva od Evropske komisije odgovornu transformaciju i konkurentnost evropske industrije.
Učinite Evropu mestom za industrijske investicije, kvalitetne poslove i rast

sreda 22 mart 2023

Evropski socijalni partneri sastali su se 22. marta sa Predsedništvom Saveta i Evropskom komisijom na Tripartitnom socijalnom samitu (TSS) kako bi razgovarali o konkurentskim izazovima sa kojima se Evropa suočava i kako da je učini mestom za industrijske investicije koje stvaraju rast i kvalitetna radna mesta.

Imamo jednu snažnu poruku za Evropsku komisiju: pobrinite se da nova fiskalna pravila ne blokiraju investicije i ne ugrožavaju dvostruku zelenu i digitalnu tranziciju u državama članicama“.

TSS je forum za dijalog između institucija EU, na nivou predsednika, i evropskih socijalnih partnera. Naziv ovog samita bio je „Dati prave odgovore na evropske izazove konkurentnosti – kako učiniti Evropu mestom za industrijske investicije koje stvaraju rast i kvalitetna radna mesta“.

Sastanak je bio fokusiran na konkurentsku transformaciju industrijskih sektora i program vještina potrebnih za rješavanje nedostatka vještina u našim različitim sektorima. Razgovarano je i o aktuelnim efektima rata u Ukrajini i izazovima koje stvara američki Zakon o smanjenju inflacije. Na sastanku, kojim su predsedavali Ursula fon der Lajen i Šarl Mišel, generalni sekretar IndustriAll Evrope Luc Triangle je istakao zabrinutost i zahteve koje sindikati imaju za budućnost evropskih industrija.

„Postoji samo jedan način da se osigura konkurentna transformacija u svim evropskim industrijskim sektorima, uz istovremeno pružanje ekonomski zdrave i pravedne tranzicije. Moramo obezbediti i dozvoliti sve neophodne investicije, koje dolaze sa potrebnim društvenim vezama. Samo ulaganjem u naše industrije i ljude Evropa može da održi svoju konkurentsku prednost i obezbedi uspešnu zelenu i pravednu tranziciju.” rekao je Luk Triangl.

Evropska komisija je prošle nedelje objavila dva važna zakonska predloga: Zakon o neto nulti industriji (NZIA) i Zakon o kritičnim sirovinama (CRMA), koji pokazuju obećavajuće i pozitivne korake ka uključivanju socijalne dimenzije. Dok industriAll Europe pozdravlja činjenicu da su socijalna dimenzija i radnici došli na dnevni red, mi ostajemo oprezni i zabrinuti zbog ograničenja koje bi reforma pravila ekonomskog upravljanja EU mogla nametnuti investicionim kapacitetima država članica.

„Stoga, imamo jednu snažnu poruku za Evropsku komisiju“, rekao je Luc Triangle, „Postarajte se da nova fiskalna pravila ne blokiraju investicije i ne ugrožavaju dvostruku zelenu i digitalnu tranziciju u državama članicama.

Ključno je da nova pravila isprave greške koje su napravljene nakon finansijske krize 2008-2009. Države članice moraju imati neophodnu fiskalnu slobodu da bi mogle da ulažu u svoje industrije i svoje ljude. Kako danas stoji, 14 država članica ne ispunjava proizvoljne kriterijume od 3% i rizikuje da nametnu stroga pravila o rashodima. Ovo se ne može prihvatiti.

„Takođe moramo da premostimo jaz u investicijama u Evropi. Za ovo nam je potreban Evropski investicioni plan i prateća fiskalna pravila. Stvorena je evropska industrijska politika povezana sa ciljevima Zelenog dogovora. Implementacija mora da usledi i mora biti dostupna svim državama članicama.”

Ista poruka važi i za Agendu veština i Evropsku godinu veština. „Potrebne su nam investicije u atraktivne, kvalitetne poslove.

Potrebna su nam ulaganja u obuku, potrebna su nam ulaganja u radnike. Ovo je neophodno za suzbijanje i izbegavanje nedostatka veština. Migracija radne snage kao „lako rešenje“ nije rešenje.”

Ključ za zadržavanje radnika je kvalitet posla i dobri uslovi rada. Izvještava se da su najveće poteškoće u zadržavanju radnika realnost u tekstilnom, nemetalnom i metalnom sektoru. Sektori sa najmanjim problemom zadržavanja su hemijski i energetski sektor. Dobri uslovi rada, veće plate i kvalitetni poslovi čine razliku.

„Nedostatak veština može se pokazati kao Ahilova peta zelene tranzicije, osim ako kreatori politike i kompanije ne preuzmu svoju odgovornost i razviju jedinstven i konkretan pristup, u kombinaciji sa dubokim socijalnim dijalogom sa sindikatima. SAD su nas naučile lekciju sa Zakonom o smanjenju inflacije, direktno povezujući poreske podsticaje za kompanije sa obavezama obuke i stvaranjem pripravničkog staža“, zaključio je Luc Triangle.