VESTI
     
 
Evropski sindikati pozivaju na napad britanske vlade na radne ljude. Napad na pravo radnika da štrajkuju. Nikad veći protesti, nikad manje plate u Britaniji.
Britanija brutalno napada radnička prava i pravo na štrajk




Brisel, 1.02.2023.

Evropske sindikalne federacije stoje uz britanske radnike u štrajku i njihove sindikate na današnjem nacionalnom 'zaštiti dana štrajka'.

Povećanje plata je ključno za zaposlene ljude da održe pristojan životni standard kroz krizu troškova života. Ipak, nakon godina stagniranja plata, vlada Ujedinjenog Kraljevstva sada pokušava da progura zakone kako bi ograničila štrajkove zbog legitimnih zahteva za platama. Evropske sindikalne federacije žale zbog konfliktnog pristupa britanske vlade i podržavaju britanske radnike u štrajku i njihove sindikate.

Vlada Velike Britanije tvrdi da usklađuje svoje zakone sa zakonima drugih zapadnoevropskih zemalja. Realnost je da su britanski zakoni o štrajku već među najrestriktivnijim od uporedivih zemalja i da će novo zakonodavstvo omogućiti dalje napade na uslove radnih ljudi.

Kolektivno pregovaranje, uključujući pravo na štrajk, glavno je sredstvo pomoću kojeg radni ljudi mogu tražiti pravednije plate i poboljšati svoje uslove. To je norma u svim zemljama za koje vlada Ujedinjenog Kraljevstva tvrdi da želi da ih replicira.

Umesto da pokušava da pokori kolektivne zahteve radnih ljudi, vlada Ujedinjenog Kraljevstva treba da sasluša legitimna pitanja koja se postavljaju. Inflacija je na rekordno visokom nivou, kao i profiti preduzeća. Rešenje leži u premošćivanju tog rastućeg jaza između onih koji akumuliraju profit i onih koji trpe povećanje cena, omogućavajući radnicima da traže pravičniji deo doprinosa koji daju svojim radom. Da je vlada Ujedinjenog Kraljevstva bila iskrena u rešavanju krize troškova života, počela bi rešavanjem njenih posledica po radne zajednice. To ide pre svega kroz povećanje plata koje ide u korak sa povećanjem troškova života.

Vlada Velike Britanije pokušava da izoluje britanski sindikalni pokret. Njihov narativ nastoji da odvoji radne ljude po svim linijama za koje smatraju da mogu stvoriti podelu: javni i privatni radnici, državljani i nedržavljani, belci i BAME, muškarci i žene, srednji i niski prihodi, nesigurni i stabilni ugovori.

Interesi radnika su kolektivni i naša snaga je u našem jedinstvu. Evropski sindikalni pokret čvrsto je solidaran sa britanskim sindikalnim pokretom na dan i svaki dan nacionalnog „zaštite prava na štrajk“ TUC-a. Naš odgovor na pokušaj vlade da podeli i izoluje radnike u Velikoj Britaniji je jačanje našeg jedinstva.



EAEA – Evropska alijansa za umetnost i zabavu

EUROCOP – Evropska konfederacija policije

EFBVV/FETBB - Evropska federacija građevinskih i drvoprerađivača

EFFAT - Evropska federacija sindikata hrane, poljoprivrede i turizma

EFJ/FEJ Evropska federacija novinara

Evropski sindikat IndustriAll

EPSU Evropska federacija sindikata javnih službi

ETF Evropska federacija transportnih radnika

ETUCE/CSEE Evropski sindikalni komitet za obrazovanje

UNI EUROPA Evropska unija uslužnih radnika

 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"