VESTI
     
 
Industrijski sindikat Srbije domaćin predstavnicima IndustriAll Evropa i IndustriAll Global. aktivnosti na osnaživanju sindikata u tekstilu, koži i obući.
Jačanje sindikalnih struktura u tekstilu, koži i obući




Beograd, 06.12.2022.

Višegodišnje zajedničke aktivnosti IndustriAll Evropa i IndustriAll Globala na jačanju i organizovanju sindikalnih struktura u sektorima tekstila, kože i obuće rezultirale su organizovanjem Konferencije u Beogradu sa predstavnicima sindikata, poslodavcima i nosiocima vlasti u Srbiji.

Dan pre Konferencije predstavnici IndustriAll Evropa i IndustriAll Global su posetili Industrijski sindikat Srbije i razgovarali sa rukovodstvom sindikata. Analizirao se dosadašnji zajednički rad i postignuća na polju organizovanosti i istaknuto da je stvaranje Granskog kolektivnog ugovora u sektoru tekstila, kože i obuće od izuzetnog značaj i ako ne postoje svi preduslovi da on zaživi.



Značajan broj multinacionalnih ompanija koje u Srbiji rade u tekstilu, koži i obući je obuhvaćeno Globalnim sporazumom sa IndustriAll Global što stvara uslove da i kooperanti multinacionalnih kompanija prihvate obavezu poštovanja Globalnog sporazuma, sloboda sindikalnog organizovanja i delovanja, kolektivno pregovaranje, poštovanje mera iz domena zaštite zdravlja i bezbednosti na radu, ljudska prava u najširem smislu,..

Od januara 2023. godine stupa na snagu Nemački zakom o dužnoj pažni u lancu snabdevanja koji će se primenjivatri u kompanijama koje imaju više od 3000 radnika, dok će se taj prag spustiti u 2024. godini na 1000 radnika.

Industrijski sindikat Srbije je u fazi izrade Agende o organizovanju sindikata u sektoru tekstila, kože i obuće sa fokusom na preduzeća gde nema osnovanih sindikata.

Pored rukovodstva Industrijskog sindikata Srbije sastanku su prisustvovali Ildikó Kren, Elspeth Hathaway, Anne-Marie Mureau i Teuta Krilić i Dalibor Antanasijević, koordinator projekta.

 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"